Dansk skuespiller: Jeg henter ukrainere til Danmark

Privilegier forpligter, lyder det berørt fra skuespilleren Martin Greis-Rosenthal, som netop har hentet to familier fra Ukraine til Danmark. Han tøver ikke med at tage til det krigshærgede land igen.

Martin Greis-Rosenthal og hustruen, Katrine, ved Bodilfesten. Danskene kender ham fra "Badehotellet" og "Krøniken". Foto: Klaus Bo Christensen, Ritzau Scanpix

Det var en dybt berørt Martin Greis-Rosenthal, der troppede op på den røde løber til Bodilprisen, som blev uddelt i Folketeatret i weekenden.

Seks dage forinden havde skuespilleren kørt en bus fyldt med medicinsk nødhjælp til Ukraine sammen med sin far. De kørte over Warszawa hjem og hentede flere flygtninge til Danmark, heriblandt børn.

Det var rystende, fortæller Martin Greis-Rosenthal, som danskerne kender fra roller i “Krøniken” og “Badehotellet”.

– Det slipper jeg ikke lige med det samme, lad os bare sige det sådan.

– Det har været meget mere hårdt, end jeg havde regnet med. Jeg er blevet meget mere berørt, end jeg havde regnet med, siger den 41-årige skuespiller.

Familien bakkede op

Martin Greis-Rosenthal far til tre børn og gift med skuespillerinden Katrine Greis-Rosenthal.

Han havde familiens opbakning til at tage til det krigshærgede land.

– Jeg har det sådan, at de privilegier, som jeg, Katrine og alle vi danskere nyder godt af, forpligter, siger Martin Greis-Rosenthal.

– Jeg er opflasket i den socialdemokratiske tanke med næstekærligheden som pejlemærke. Det gælder også i det her tilfælde, siger han.

Det var den grundfølelse, han holdt fast i, når det blev svært.

– Jeg blev konfronteret med min egen angst og min egen lyst til at knibe øjnene sammen og sige, at det ikke eksisterer. Men det gør det desværre. Og så tog det ene det andet, siger Martin Greis-Rosenthal og fortsætter.

– Min far er lige så handlekraftig, som jeg er. Når jeg veg lidt, så tog han over. Og sådan fortsatte vi. Kursen var sat.

Stor planlægning

Der lå et enormt planlægningsarbejde bag, inden de kørte afsted, understreger han.

– Det er meget, meget vigtigt, at man tænker det hele igennem, og at der er styr på det hele. Det er mennesker, der er flygtet, og som har brug for en ny chance i det her land, siger Martin Greis-Rosenthal.

– Der er heldigvis mange, der gerne vil hjælpe, og det fortæller en fantastisk historie om danskere og europæere i det hele taget.

De flygtninge, han og faren hentede, befinder sig hos et par i Vestjylland, som tager sig godt af dem, fortæller Martin Greis-Rosenthal.

Han tøver ikke med at ville tage afsted igen. Ifølge hans kontakt i Ukraine er der hårdt brug for hjelme, veste, støvler og ammunition.

Han har senest fået en forespørgsel på stropper, der kan standse store, kraftige blødninger, fortæller han.

Planlægger ny tur

– Jeg har brugt det sidste døgns tid på at opstøve hjelme og skudsikre veste i et marked, der er helt støvsuget. Men om det er det, jeg skal køre ned med, eller om det bliver medicinsk hjælp, ved jeg ikke.

– Jeg skal ikke køre med ammunition. Jeg kan bedre forholde mig til medicinsk nødhjælp, siger han.

Uagtet hvordan situationen udvikler sig, kommer der under alle omstændigheder til at gå lidt tid, inden Martin Greis-Rosenthal vil kunne tage til Ukraine igen.

Snart begynder han optagelserne til et stort DR-drama over for Jesper Christensen.

– Jeg er glad for at komme i gang med noget andet. Og som Katrine meget rigtigt har sagt, så skal vi huske at være, lige der hvor vi er – og det er sammen med hende, børnene og arbejdet, lyder det fra Martin Greis-Rosenthal.

Læs mere om kendte, kongelige og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 22. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 29. marts 2022 kl. 16:42

Se, hvad vi ellers skriver om: