Forlæng cyklens liv: Undgå disse fire unoder

Det er sundt at cykle, og man kommer nemt omkring. Men skal det også være en fornøjelse at sætte sig på sadlen, skal du undgå disse fire ting.

Sørger du for at vedligeholde din cykel løbende, og holder du dig fra de værste unoder, så kan du forlænge dens levetid betydeligt.

En, to, tre, fire eller måske femten. Det kan være svært at holde styr på, hvor mange cykler man egentlig har haft, og hvorfor man har skiftet dem ud gennem årene. Men sådan behøver det ikke være.

For sørger du for at vedligeholde din cykel løbende, og holder du dig fra de værste unoder, så kan du forlænge dens levetid betydeligt. Thomas Holm Mejborn, som er cykelmekaniker i Vinding Cykelcenter i Vejle, har nogle enkle råd.

Undgå denne smørelse

“Mange smører kæden med WD40, men det er en rigtig dårlig idé, da det fjerner olie og fedt. Det betyder, at det bliver metal mod metal på et sted, hvor der helst skal være så lidt modstand som muligt, og det er ikke godt for cyklen,” siger han.

Pas på flade dæk

Et andet sted, hvor du med fordel kan være opmærksom, er cyklens dæk.

“Flade dæk øger modstanden og øger risikoen for at punktere, da dækkene har en tendens til at samle småsten op i stedet for at skyde dem væk,” siger Thomas Holm Mejborn.

Hos Sørens Cykler på Frederiksberg giver flade dæk også arbejde til mekanikerne.

“Rammer du et hul eller en kantsten med et fladt dæk, så er risikoen for, at fælgen bliver beskadiget, væsentligt højere, end hvis dækket havde været pumpet,” siger cykelmekaniker Thomas Andersen.

Vejsalt tærer på cyklens liv

En tredje faktor, der kan forkorte din cykels levetid, er vejsalt.

“Salt sætter sig i alt, og det er der mange, der ikke tænker over,” siger Thomas Andersen og uddyber.

“Det udtørrer kæden og får stel og bolte til at ruste, hvis du ikke vasker saltet af med jævne mellemrum. Er der meget salt på vejene, kan du med fordel smøre din kæde tre eller fire gange om ugen med en såkaldt våd cykelolie beregnet til vinterbrug.”

Parker cyklen indendørs

En sidste ting, du gerne skal undgå, er at parkere din cykel udendørs uden at bruge den.

“Får du ikke brugt cyklen, og får du ikke smurt og vedligeholdt den, så sæt den indendørs, hvis du har mulighed for det. Så står den ikke og bliver nedbrudt af vind og vejr,” siger Thomas Andersen.

Våd eller tør kædeolie til cyklen?

* En kædeolie er ikke bare en kædeolie. Der er nemlig forskel på, om det er vinter eller sommer, og hvilke egenskaber olien har.

* Våd cykelolie er en kædeolie, som primært bruges om vinteren. Olien er våd, når den påføres, og forbliver våd. Den er desuden vandafvisende, hvilket betyder, at den ikke bliver skyllet af kæden, når det regner.

* Tør cykelolie er en kædeolie, som primært bruges om sommeren. Olien er våd, når den påføres, og danner efterfølgende en slags hinde, som gør det svært for støv og skidt at sætte sig på kæden.

Kilde: cykelpartner.dk.

Først publiceret: 13. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. april 2022 kl. 9:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

og