6 gode råd: Tjek dette før du køber brugt cykel

Det er forår, og cykellivet kalder. Der kan være mange penge at spare på at købe en brugt cykel. Her er seks gode tips, som du kan bruge, hvis du tænker på at købe en brugt cykel.

Det er forår, og udelivet kalder. Det er også tidspunktet mange får lyst til at cykle i stedet for at køre bil eller bus.

Tænker du på at købe ny cykel, kan du spare mange penge på at købe en brugt. Blot er der et par ting, som du skal være ekstra opmærksom på, når du kigger på brugte cykler.

Her er listen med de seks punkter, som Den Blå Avis Guide skriver:

Kranken

Tjek om krankboksen er i orden ved at tage fat om pedalerne og afprøve, om de rokker fra side til side. Pedalerne skal kun kunne køre rundt, ikke rokke fra side til side. Hvis de gør det, så er krankboksen i stykker, og det er noget nær det dyreste at udskifte på en cykel.

Hvis kranboksen er i stykker, vil der komme mere og mere mostand, når du træder i pedalerne, og det kan også larme og støje. Hvis kranboksen er slidt, kan tandhjulet foran på cyklen også bevæge sig så meget, at kæden oftere og oftere vil hoppe af.

Rust

Der er rust, og så er der RUST! Og du skal ned på knæ og kigge efter rust, for det sidder ofte i de nederste regioner på en cykel, ved pedalerne og ved baghjulet.

Hvis der er rust i store pletter og rusten har fået lakken til at boble op, skal du holde dig væk. Det er nemlig tegn på at cyklen snart knækker sammen.

Hvis det kun drejer sig om kæden og andre smådele, kan det nemt udskiftes.

Dækkene

Er dækkene i orden?

Hvis dækkene ikke er slidte, men har sprækker, så er det tegn på at de er mørnet. Hvis en cykel står i årevis uden at blive brugt, kan dækkene mørne.

Er dækkene slidte – det vil sige, at mønstret i dækket er slidt ned – så er vejgrebet dårligere, og du skal have med i dine tanker, at der skal være penge til nye dæk også.

“Slør i styret”

Er der slør i styrstilling? Hvis der er slør i styrstillingen, så roterer kuglelejet, der styrer forhjulet, dårligt. Slør i styrstillingen betyder altså, at forhjulet ikke altid drejer, ligesom du via styret beder hjulet om.

Du kan tjekke, om der er slør i styrstillingen, ved at tage fat om håndbremserne og rykke styret frem og tilbage. Hvis det klikker, er kuglejet i styrstillingen slidt, og så skal forgaflen skiftes.

Er cyklen lovlig

Du skal også sikre dig, at cyklen er lovlig at køre hjem på. Altså at den har det lovpligtige udstyr, som er:

  • ringeklokke
  • hvid refleks foran
  • rød refleks bagved
  • reflekser på pedalerne
  • reflekser på hjulene – enten gule reflekser inde i midten af hjulet eller hvide på selve indersiden af dækket
  • dertil skal cyklen være udstyret med bremser, der virker uafhængigt af hinanden. Det vil sige, at både håndbremsen og bremsen i pedalerne skal virke.

Er cyklen “varm”

Inden du køber din nye brugte cykel, skal du selvfølgelig prøvekøre den, så du ved at størrelsen passer, om pedalerne støder imod, om den larmer.

Sidst, men ikke mindst, skal du undersøge om cyklen er stjålet. Det gør du ved at tjekke cyklens stelnummer på politiets hjemmeside HER.

Du kan også selv downloade politiets app “Politi” og taste cyklens stelnummer ind. Så får du også svar på om cyklen er meldt stjålet.

Det nemmeste er selvfølgelig at få kvitteringen på cyklen med, hvis du køber den. Så er du sikker på, at det virkelig er sælgerens egen cykel.

Kvitteringen kan du også bruge, hvis du en dag får cyklen stjålet, eller selv vil sælge den videre.

Først publiceret: 17. april 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 15:15

Se, hvad vi ellers skriver om: