Kend reglerne: Sådan undgår du bøde på små veje

Parkeringsreglerne gælder også på små villaveje, og vil du undgå bøder, skal du blandt andet afholde dig fra at parkere foran din egen indkørsel.

Kommunen eller politiet kan pålægge dig en parkeringsafgift for samme forseelse, hver gang der er gået 24 timer, såfremt du ikke har flyttet bilen. Du kan dog højst blive pålagt tre bøder for samme overtrædelse.

I 2020 indkasserede kommunerne svimlende 215 millioner kroner i parkeringsafgifter fra landets bilister.

En stor del af afgifterne udskrives i de tæt befolkede områder, men parkeringsvagterne kommer også forbi villakvarterer og mindre veje.

Ønsker du ikke at bidrage til statistikken, kan du med fordel sætte dig ind i de mest gængse parkeringsregler, forklarer Jesper Borch, som er Enhedschef i Område for Parkering i Københavns Kommune.

Parkeringsskiven

Han peger blandt andet på parkeringsskiven, som en hyppig årsag til parkeringsafgifter.

– Man skal stille sin parkeringsskive til udløbet af det igangværende kvarter. Parkerer du klokken 13.07, skal du derfor stille din skive til klokken 13.15, siger han.

 Sådan klager du over en parkeringsafgift

Har du fået en parkeringsafgift, som du ikke finder rimelig, kan du klage over den. Der er ingen garanti for at få den annulleret, men du kan eventuelt følge denne procedure:

* Dokumentér parkeringen. Tag billeder af bilens placering, p-billet eller p-skive og skiltningen i området.

* Klag over parkeringsafgiften. Skriv til den myndighed eller det selskab, der har udstedt bøden.

* Skriv eventuelt til ejeren af parkeringspladsen. Hvis det er en butik, der ejer parkeringspladsen, kan den i nogle tilfælde bede parkeringsselskabet om at annullere bøden.

* Har du fået afvist en klage af et privat parkeringsselskab, kan du sende klagen til Parkeringsklagenævnet.

Kilde: FDM.

Hører du til dem, der har en manual parkeringsskive, har du måske prøvet at gå tilbage til bilen og rykket skiven lidt fremad for at kunne blive holdende lidt længere tid. Men den går ikke, påpeger Jesper Borch.

– Parkerer du et sted med tidsbegrænsning – som for eksempel en villavej i nærheden af en lufthavn, en togstation eller et storcenter – skal du fjerne bilen, når tiden løber ud.

– Formålet med tidsbegrænsningen er at sikre en vis cirkulation på parkeringspladserne, siger han.

Kantsten eller ej

En anden forseelse, der ofte udløser parkeringsafgifter på de mindre veje er delvis parkering på fortovet eller kantstenen.

Men også den såkaldte ti-meter-regel, som betyder, at du ikke må holde eller standse tættere på et vejkryds end ti meter, volder bilisterne problemer.

Bor du på en villavej, hvor parkeringsvagter er et sjældent syn, er der alligevel et par regler, der er gode at kende, hvis du vil være på den sikre side, siger Jesper Borch.

– De fleste ved formentlig, at man ikke må holde foran andres indkørsler. Men det gælder faktisk også ens egen ifølge færdselsloven, forklarer han.

Parallel-parkering

Et andet scenarie som ofte udspiller sig på smalle villaveje, er parallelparkeringer på modsatte side af vejen, som kan gøre det svært for genboen at køre ud af sin indkørsel.

Her er reglerne ikke helt entydige, men for naboskabet – og pengepungens – skyld er der god grund til parkere med omtanke.

– Som udgangspunkt må man ikke parkere, så til- og frakørsel til en ejendom vanskeliggøres væsentligt. Så det vil ofte være en vurderingssag, siger Jesper Borch.

Læs mere om din bil, trafik og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 27. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 29. marts 2022 kl. 16:38

Se, hvad vi ellers skriver om: