Brug køleskabet endnu bedre

Står madvarer for varmt og forkert placeret i køleskabet, kan det gå ud over holdbarheden. Kartofler og løg skal faktisk ud af køleskabet.

Her skal pålæg, mælk og kød til aftensmaden stå i køleskabet for at holde sig bedst.

Slatne grøntsager, sur mælk og mug på pålægget.

Det kan være konsekvenserne, hvis du ikke tænker over, hvor du placerer dine madvarer i køleskabet.

Derfor er der ting, du bør huske, før madvarerne per automatik bliver stillet tilfældigt ind i køleskabet, hvor der lige er plads.

Højst fem grader

Det er nemlig essentielt for holdbarheden på fødevarerne, at de står tilpas koldt i køleskabet, siger Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

Udfordringen ved almindelige køleskabe er, at der ofte er store temperaturforskelle i køleskabet.

Optimalt skal køleskabet have en temperatur på fem grader eller lavere.

Varmt i lågen

“Nogle køleskabe kan være op til 8-10 grader i lågen og så fem grader længere inde i køleskabet”.

“Det vil sige, at det, der står i lågen, ikke vil holde sig friskt så længe som det, der står ved fem grader”, siger han.

Derfor råder Jens Kirk Andersen til, at man jævnligt holder øje med temperaturen forskellige steder i sit køleskab.

Råt for sig

Overordnet handler organiseringen af køleskabet om, at man adskiller rå og tilberedte fødevarer.

Løg og kartofler ud af køleskabet

Hold disse madvarer væk fra køleskabet

* Løg: De har bedst af at blive opbevaret et tørt og køligt sted. Helst i en mørk krukke med huller i bunden. Det samme gælder kartofler.

* Brød: Det udtørrer og bliver hurtigere hårdt i kulde. Har bedst af at blive opbevaret et tørt sted i lufttæt beholder.

* Bananer: Lægger man dem i køleskabet, vil kulden og mørket stoppe modningsprocessen. Det vil resultere i, at de bliver brune, bløde og mister deres næringsstoffer.

* Honning: Man risikerer, at honning krystalliserer i køleskabet. Derfor bør det i stedet opbevares i et mørkt køkkenskab.

* Olivenolie: Du risikerer at ødelægge olien, idet kulden vil gøre konsistensen hård frem for flydende.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Spis Bedre.

På rå fødevarer som råt kød, fersk fisk og grøntsager vil der være alle mulige bakterier. Men det bliver sjældent farligt. For man skyller eller tilbereder jo madvaren, før man bruger den.

“Derfor skal man undgå, at bakterierne fra de rå fødevarer kan komme over på spiseklare fødevarer”.

Grøntsager nederst

“Sker det, vil nogle kunne udvikle sig – også i køleskabet – og hvis fødevaren ikke varmes grundigt igennem, før den spises, vil det betyde risiko for sygdom”.

Begynder man fra bunden, bør der i skuffen nederst ligge rå grøntsager. De bør ikke vaskes, før de kommer i køleskabet, fordi det kan give risiko for vækst af skimmel og mug, hvis overfladen er fugtig”, påpeger Jens Kirk Andersen.

Rå fisk

Hylden over grøntsagsskuffen vil typisk være et af de koldeste steder i køleskabet. Her kan man med fordel opbevare eksempelvis råt kød og fisk.

Undgå dryp fra kød

Det er også vigtigt for at minimere risikoen for sygdom, siger Niels Ladefoged Nielsen, der er mikrobiolog ved kontoret for Foder og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

“Tør man kød op i køleskabet, skal det altid stå i en bakke, gerne nederst i køleskabet, så man undgår, at det drypper ned på spiseklare madvarer”, siger han.

På de øverste hylder i køleskabet kan man stille de spiseklare madvarer som pålæg, æg, smør og lignende fødevarer.

Pålæg højt op

Niels Ladefoged Nielsen foreslår, at man har en skuffe til pålæg relativt højt oppe i køleskabet.

Desuden understreger han, at man ikke bør have de store kvaler ved at stille mælk i lågen, selv om lågen typisk har en højere temperatur.

“Mælk er designet til at kunne klare en højere temperatur end det, vi normalt foreskriver”.

“Så hvis man har styr på, at der ikke er over 7-8 grader i døren, burde den kunne holde sig fint”, siger han.

Klud i køleskab

Ud over placeringen af madvarer i køleskabet er det også helt centralt, at køleskabet er rent.

Ideelt set skal det rengøres en gang om måneden med vand og sæbe.

“Dog skal man tørre af med det samme, hvis der eksempelvis er dryppet noget kødsaft ud på en hylde”, siger Niels Ladefoged Nielsen.

Først publiceret: 24. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 12:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

og