Tre grønne madvarer booster din sundhed
Nødder, frugt og grøntsager sænker risikoen for flere sygdomme, blandt andet diabetes, som ofte rammer seniorer.
Plantebaseret kost har vundet frem i de seneste år, og ernæringseksperter forventer, at det vil fortsætte i 2022.
Og med indgangen til det nye år er der samtidig godt nyt til alle, der spiser plantebaseret kost.
Et nyt studie, som blandt andet har været anført af den danske professor Anne Raben fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, viser, at en plantebaseret kost sænker risikoen for, at du tager på efter et vægttab.
Det drejer sig altså overordnet om al kost fra planteriget.
Nødder, grøntsager og frugt
Men, hvad undersøgelsen også viser, er, at særligt tre fødevaregrupper fra planteriget har gavnlige effekter for os.
Det viser studiet
* Studiet "Preview" varede tre år i en række lande, hvor deltagerne løbende blev rådgivet om deres kost og løbende blevet målt af forskerne.
* Målet var at se, om den ene eller anden kost var bedst til at holde et vægttab.
* Undersøgelsen bygger på data fra 710 overvægtige forsøgsdeltagere mellem 26-70 år, der alle indledte med at være på kur de første otte uger, hvor de alle tabte mindst otte procent af deres vægt. Derefter blev de fulgt.
* Sammen med andre forskere, har Anne Raben efterfølgende hevet data ud for at analysere studiets resultater.
* Resultaterne viser, at de af deltagerne, der i højere grad levede af en bredt funderet plantebaseret kost havde lavere risiko for at tage vægt på igen.
* Derudover viste undersøgelsen, at særligt nødder, grøntsager og frugt er med til at forebygge for eksempel hjerteanfald, type 2-diabetes og forhøjet blodtryk.
Kilder: Professor Anne Raben og analysen af Preview-studiet udgivet hos mdpi.cm.
Det er nødder, grøntsager og frugt, fortæller Anne Raben.
– I nødder er der et gunstigt fedtstof, som der typisk er i plantebaseret fedt. Det er formentlig derfor, at det har den effekt, vi ser. For eksempel er der flere umættede fedtsyrer i nødderne, end der ville være i et stykke flæskekød, siger hun.
I studiet kunne forskerne ikke spore stigninger i mængden af det usunde kolesterol – LDL-kolesterol – hos de personer, der spiste nødder.
Samtidig medførte frugt ikke stigninger i risikomarkører for hjertekarsygdomme, for eksempel blodtrykket og kolesterol. Det samme var tilfældet med grøntsager.
– Frugt og grøntsager har et højere indhold af antioxidanter, og det kan være med til at præge billedet, siger Anne Raben.
Alt med måde
Hvad der dog er vigtigt at hæfte sig ved, er, at alt skal gøres med måde. Det er for eksempel ikke fornuftigt at spise en hel pose nødder om dagen, fortæller, hun.
– Så får du let for meget fedt – og dermed for mange kalorier – og så kan du tage på. Så det er forbeholdet med nødder. Der er rigtig godt fedt og gode fibre, vitaminer og mineraler i nødder, men der er forholdsvis mange kalorier i forhold til samme mængde agurk eller bønner for eksempel, siger Anne Raben.
Tina Beermann, der er klinisk diætist med egen klinik, siger, at der ikke er nogen tvivl om, at nødder, grøntsager og frugt har gavnlige effekter.
– Der er mange myter om nødder, fordi mange er bange for at tage på af dem, og det er der jo nok meget lille risiko for i virkeligheden. En god håndfuld – cirka 30 gram – anbefales, men har du lyst til at spise flere, ser det ikke ud til, der er noget galt med det.
– Men det, du skal være opmærksom på, er, at det primært er naturlige nødder, der anbefales – ikke saltede og ristede. Det er både på grund af saltindholdet og fordi, at du lettere kommer til at snacke dem, siger hun.
Plantebaseret mad
Tina Beermann fremhæver, at plantebaseret kost er en af de sundeste kostformer i verden.
– Det er vist, at når du spiser på den måde, så er det med til at forebygge de her store livsstilssygdomme, type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og højt blodtryk, siger hun.
Lever du af fødevarer fra planteriget skal du dog være opmærksom på, om du får nok protein. Du vil derfor skulle spise flere bønner og linser, hvis du skærer ned på kødet, lyder det.
Og spiser du rent vegansk, er du nødt til at tage et tilskud af B12-vitamin, fortæller Tina Beermann.
I sidste ende ligger sundheden i at få noget fra alle fødevaregrupper, og du behøver ikke nødvendigvis at undgå animalske produkter – æg, kød, fisk, mælk.
– Det handler om at få reduceret det indtag, som vi traditionelt har i dag, siger hun.
Først publiceret: 8. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. februar 2022 kl. 13:22