Foråret starter nu med chili

Det er nu, du kan begynde at tænke på at anskaffe dig de frø, som du gerne vil have til at gro i haven eller vindueskarmen. Start med chili allerede i februar.

I februar begynder dagslyset nemlig at øges i styrke og mængde. Det er godt at dyrke chili i.

“I februar begynder dagslyset at tage til. Så er det tid til at forspire chili lunt og lyst indendøre”, siger Tine Albinus fra Albinus Frø.

I februar begynder dagslyset nemlig at øges i styrke og mængde.

Nogle frø spirer på få dage. Også chili-frø er hurtige, men en chili-plante bruger lang tid på at vokse op i lyset for så blive til en smuk farvestrålende stor plante med frugter.

Tynd jord-dyne

Når du står klar med jord, frøpose og potte og vil så chili-frø og faktisk alle andre frø, så hav Tine Albinus råd om frø i baghovedet:

“Tommelfingerreglen siger, at et frø skal have lige så megen jord over sig, som det er tykt”.

For chili vil det sige en dyne af jord på i omegnen af en enkelt millimeter.

Nogle chili-frø vil klare sig i haven, hvor solen af og til skinner fra en blå himmel.

Andre chili-sorter kommer op af jorden i vindueskarmen, mens helt andre kun vil vokse op, hvis de får drivhusets varme og ly for vindens rusken.

Kan gro alle steder

Tine Albinus siger altså, at man sagtens kan dyrke chili, uanset om du vil nyde dem i vindueskarmen, på friland i haven eller gården eller i et drivhus.

“I drivhuset kan du for eksempel vælge den, der hedder Pimientos de Padron. Den udvoksede frugt er svær at opdrive hos grønthandleren, men den smager skønt, så du må selv gro den”.

“Udenfor i en lun og læfyldt krog kan du så det frø, der hedder Chili Hungarian Hot Wax”.

Frugten er først lysegrøn, så gul, der efter orange og så mørkerød. Alle farverne kan spises, men de mørkerøde chilier er de stærkeste.

Ned med dem før april

Hvis du bor i lejlighed og gerne vil høste dine egne chilifrugter, så fortvivl ikke.

“Du kan købe de chili-frø, som hedder Chili Gusto Purple F1. Frugterne bliver lilla-sorte og så dybrøde. Til sidst er de mest stærke”.

Planten bliver mellem 40 og 60 centimeter i højden, så den fylder lidt i vindueskarmen.

“Chili skal helst ikke i jorden senere end marts. Det skyldes, at chili er en af de planter, som bruger lang tid på at blive til en chiliplante”, fortæller frøhandler Tine Albinus.

Først publiceret: 31. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. februar 2022 kl. 11:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

og