Sådan får du en giftfri have

Du kan sagtens komme af med både ukrudt og skadedyr i din køkkenhave og dit blomsterbed uden at bruge sprøjtemidler. Få gode råd om, hvad du skal gøre.

Sprøjtemidler er ikke ulovlige, men hvis man vælger at bruge giftfrie metoder til at bekæmpe ukrudt og skadedyr, er det mere miljøvenligt, og man sparer penge.

Drop sprøjtemidlerne

Med håndkraft og vedholdenhed kan du komme af med alt fra skvalderkål til dræbersnegle i din have uden at bruge sprøjtemidler. Du skal bare være forberedt på, at det tager tid.

Sprøjtemidler er ikke ulovlige, men hvis du vælger at bruge giftfrie metoder til at bekæmpe ukrudt og skadedyr, er det mere miljøvenligt, og du sparer penge, og hvis du er vedholdende, kan det være lige så effektivt. Dertil gør du gavn for dyr og insekter.

Miljøstyrelsen opfordrer til at bruge alternative metoder til at forebygge og bekæmpe ukrudt, før du går over til bekæmpelsesmidler.

Lad ukrudtet være

Det nemmeste du kan gøre for dig selv er at lade ukrudtet være. Det meste gør ingen skade – måske udover i køkkenhaven eller under fliserne. Og hvis du lader det stå, kan du få et mere naturligt look i din have, og se planter og blomster du ikke plejer at se.

Det samme gælder for mos, der heller ikke gøre skade på din græsplæne.

Til gengæld kan diverse skadedyr godt skade din have og køkkenhave, så her skal du være mere opmærksom.

Fjern ukrudt fra marts og april

Hvis du alligevel vil fjerne eller tæmme ukrudtet i din have, hvad skal du så gøre, hvis du helt skal undgå gift? Når du skal fjerne ukrudt – lige meget hvilken type det er – gælder det om at komme i gang så tidligt på året som muligt, gerne i marts/april.

Det gælder om at få fat i ukrudtet, før det får mulighed for at etablere sig, sprede frø og brede sig.

Brug fingrene, en gravegreb, en lugeklo eller nogle af de forskellige typer af skuffejern, du kan købe i havecentre og byggemarkeder.

Først skal du løsne jorden omkring ukrudtet, så du kan få det op med alle rødderne, og det gør du lettest i tør jord på en solskinsdag.

Når solen skinner, tørrer og visner det ukrudt, du har revet op, hurtigt. Og så bør du køre eller bære det væk fra haven. For lader du bare ukrudtet ligge ved siden af bedet eller køkkenhaven, kan det slå rod igen.

Lug ukrudtet væk

Omhyggelighed er meget vigtig, når du skal luge dig ud af ukrudtsproblemer. Du skal knokle for at få hele rodnettet med, men så kan haven også holde sig pæn i lang tid.

Særligt stridige ukrudtsplanter som skvalderkål og kvikgræs, må du fjerne så meget af, som du kan, og så må du gentage processen nogle gange på en sæson. Når det gælder ukrudt i græsplænen, kan meget af det holdes nede eller helt fjernes ved at slå den cirka en gang om ugen.

Sort plastik eller flis forhindrer ukrudt i at vokse

Du kan også vælge at dække et jordareal af med sort plastik, inden du begynder at så eller plante i det. For så går ukrudtet ud. Du kan også lade det sorte plastik ligge og kun lave huller til dine planter eller grøntsager. Så undgår du helt ukrudt omkring dine planter, men det ser måske ikke så pænt ud.

For ikke at belaste klimaet unødigt, kan du med fordel genbruge plastik fra tidligere eller bruge et andet tæt materiale, for eksempel et gammelt gulvtæppe.

Hvis du vil lægge flis i dine bede eller i din køkkenhave for at slå ukrudtet ned, skal du lægge det i et tykt lag – cirka 10-15 cm – for at solen ikke kan trænge igennem og få ukrudtet til at vokse. Du kan også lægge sort plastik i bunden og derefter flis, granitskærv eller sten ovenpå.

Undgå ukrudt med bunddækkeplanter fremfor sprøjtemidler

Bunddækkeplanter kan også holde ukrudtet nede. Du skal sørge for, at ukrudtet er væk først, og så kan du plante bunddækkeplanter bagefter.

Bunddækkeplanterne bør plantes tæt med cirka seks planter per kvadratmeter for at opnå det bedste resultat.

Til tørre og solrige steder kan du bruge for eksempel kattefod, stenurt og timian. Til steder med mere skygge kan du bruge for eksempel hasselurt, skovmærke, tæppepileurt og løvefod.

Fugesand hjælper mellem fliserne

Hvis du har et fliseareal, hvor du gerne vil af med ukrudtet, skal du fjerne alt ukrudtet med fingrene, en fugerenser, en stiv kost eller en ukrudtsbrænder. Og derefter kan du så fylde alle fugerne mellem fliserne med fugesand, som ukrudtet ikke kan vokse op igennem. Sørg for at fugerne altid er fyldt op.

Hvis du har et areal med grus eller småsten, er lugning det eneste middel. Og du skal gøre det mindst hver 14. dag for at holde ukrudtet nede. Du kan også lægge ukrudtsdug eller sort plastik nedenunder grus eller sten.

Brug hjemmelavet gødning og kompost

Hvis du vil dyrke en 100 procent giftfri have, skal du også undgå kunstgødning.

En mulighed er at lave din egen, naturlige gødning ved at blande staldgødning og kompost. Staldgødning kan være fra både heste, køer eller høns.

Blandet med kompost giver det en god jordstruktur.

Pas på husråd

Hvis du vil af med skadedyr som myrer, dræbersnegle og larver, kan du også undgå at bruge sprøjtemidler.

Der findes en del husråd, som ikke alle virker. Alternative råd kan også være farligere end sprøjtemidler – for eksempel er det hverken tilladt at bruge salt eller eddike i haven, da det ikke er godkendt som bekæmpelsesmiddel og i store mængder kan have en skadelig effekt på naturen, din have og dig selv.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 24. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. februar 2022 kl. 20:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

og