Derfor er det årets korteste dag i dag

Kl. 16.59 i dag præcis går det mod lysere tider. Men årets længste nat venter os stadig i nat.

Det er årets korteste dag i dag. Kun cirka 7 timer med lys. Så man kunne faktisk overveje om det overhoved kan betale sig at stå op?!

Dagen i dag, 21. december, er årets korteste dag, og dermed det vi kalder vintersolhverv. Men fra kl. 17.00 i dag begynder dagene at blive længere.

I Danmark er dagen cirka 7 timer lang i dag. Men i Nordjylland varer dagen kun 6 timer og 42 minutter, mens den i Rødby varer 7 timer og 14 minutter. København lægger sig midt i mellem med 7 timer og et minut.

Så selv om det første i  disse dage føles som om vinteren først lige er kommet i gang, så  vil vi faktisk – meeeeeget langsomt! – begynde at mærke  mere og mere til solens stråler.

Faktisk er det præcist kl. 16.59, at det begynder at gå den anden vej. På præcis det tidspunkt vender den nordlige halvkugle længst væk fra solen.

Jordaksen har ansvaret

Jorden roterer omkring sin egen akse, og denne akse har en hældning på ca. 23,45 grader i forhold til jordens bane om solen. Og det er netop aksens hældning, der gør, at vi har vintersolhverv, sommersolhverv og årstider i det hele taget.

Hældningen gør nemlig, at den nordlige halvkugle læner sig væk fra solen i vinterhalvåret og ind mod solen i sommerhalvåret.

Dagene omkring vintersolhverv er tidspunktet, hvor den nordlige halvkugle er vendt længst væk fra solen, og det giver os korte dage og lav solhøjde i Danmark.

‘Hverv’ stammer fra oldnordisk og betyder ‘vende’.

I sagens natur betyder den korteste dag jo også, at vi i den kommende nat får årets længste nat!  Så hav en god lang nat!

Først publiceret: 21. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 12:49

Se, hvad vi ellers skriver om: