Søs Egelind: Gid jeg havde hørt efter i skolen

Skuespilleren Søs Egelind er blevet videbegærlig med årene og er betaget af videnskaben. Lige nu er hun aktuelt i TV 2's nye science fiction julekalender "Kometernes Jul".

I dag er Søs Egelind betaget af videnskab og matematik. Sådan var det ikke dengang hun gik i skole. Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Søs Egelind er blevet videbegærlig på sine voksne dage.

Det fortæller den 63-årige skuespiller, der er aktuel i TV 2’s nye science fiction julekalender “Kometernes Jul”.

– Jeg er desværre ikke typen, der hørte så godt efter i skolen. Det er meget beklageligt, og det opdager man først, når man bliver voksen. Men det har måske været en del af min udvikling, at jeg sad og drømte om at være et andet sted, siger Søs Egelind.

– Jeg ville gerne have været blevet klogere. Det prøver jeg så at blive nu hver dag med nogle ting, siger hun.

Matematik er jo filosofi

I julekalenderen spiller Søs Egelind den daglige leder af “AstroCamp”, der foregår på Niels Bohrs gamle Østervold Observatorium, hvor børn kommer for at lære om rummet.

Gennem rollen har hun opdaget, hvor “vidunderligt kreativt” videnskab kan være. Og hun håber, det er noget, børnene, der følger med i december, også vil tage med sig.

– Det er gået op for mig, at matematik er jo nærmest filosofi. Det er meget mere end bare at lære nogle formler. Men det oplevede jeg ikke i min skoletid. Jeg forstod aldrig, hvad det skulle bruges til, siger Søs Egelind og tilføjer:

– Det havde været sjovt at have den dimension med, at man forstod matematik på et andet plan end røvsygt, siger hun.

Skuespilleren er vokset op i et uddannelsessystem, hvor de veje, man havde at gå, var smallere, end de er i dag.

Alligevel har hun altid vidst, at det var skuespillet, hun ville. Fordi det kom indefra, fortæller hun.

Spiller sammen med datter

Af samme grund er hun glad og stolt over at se have set datteren Molly Egelind spille rollen som forskeren Anna i julekalenderen “Kometernes Jul” på tæt hånd.

De to har ikke spillet over for hinanden i mange scener, men har delt garderobe under optagelserne.

– Jeg kan mærke, at det er noget, hun vil på den rigtige måde. Hun har en trang indeni til at udtrykke sig, siger Søs Egelind.

Skuespilleren understreger, at der i faget er en tendens til, at folk begiver sig ud i rollerne for at blive berømte, gå på den røde løber eller få mange følgere på Instagram.

Og man kan fornemme, når det ikke er en oprigtig trang og drift at være skuespiller, mener hun.

– Man kan mærke med det samme, når man arbejder med folk, om de er til stede eller ej. Om de bare siger replikkerne, eller om der er en dimension mere at lege med, så det bliver levende, siger Søs Egelind.

– Det er benhårdt arbejde, og det skal frem for alt komme fra en trang indeni, som man ikke kan slukke for, hvor man næsten ikke lever, hvis ikke man kommer til det. Det kan jeg mærke, at Molly har. Og det er det, der gør mig allermest glad, siger hun.

Først publiceret: 6. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:16

Se, hvad vi ellers skriver om:

og