Margrethe dækker op til syv til jul

I år fejrer dronningen juleaften med sin ældste søn, kronprins Frederik, og hans familie. Siden 1972 har det været tradition, at dronningen fejrer jul på Marselisborg Slot ved Aarhus.

Dronning Margrethe skal fejre jul med sin ældre søn og hans familie på Marselisborg Slot ved Aarhus i år. Foto: Bo Nymann, Ritzau Scanpix

Det er ikke kun almindelige danskere, der har haft travlt de sidste par uger med at finde ud hvor der skal fejres juleaften; Hvem var sammen med hvem sidste år, hvis tur er det nu, og hvor gider man i hvert fald ikke holde jul.

Om det også er sådan at julen arrangeres på Amalienborg er ikke til at vide, men i hvert fald har kongehuset sendt en meddelelse ud om, at prins Joachim, prinsesse Marie og deres to små børn i år holder jul sammen med prinsesse Maries franske familie i Paris, og at prins Joachims to store sønner, prins Nikolai og prins Felix fejrer juleaften med deres mor, grevinde Alexandra.

Dronningen holder jul på Marselisborg slot ved Aarhus. Det er 50’ende gang i træk, at hun fejrer julen i den jyske hovedstad. Straks hun blev regent i 1972 skabte hun sammen med prins Henrik en tradition om at fejre de store højtider netop der.

Sidste år var det ellers tæt på, at kongefamiliens jul skulle fejres på Schackenborg Slot i Møgeltønder, men på grund af coronasituationen valgte man i sidste øjeblik alligevel Marselisborg.

Typisk er dronningen også at finde på slottet i forbindelse med påsken. I forbindelse med julen ankommer hun i år til slottet den 20. december.

Hjem til mor

Prins Joachim, prinsesse Marie og deres to fællesbørn har altså de seneste år været en del af fejringen på Marselisborg Slot, men i år tager de fire til Frankrig for at være sammen med prinsessens familie.

Sidst prins Joachim og familien tog til udlandet for at fejre julen var tilbage i 2017. Dengang tog kronprinsparret også til udlandet for at tilbringe højtiden. Nemlig til kronprinsesse Marys familie i Australien.

Det var der mange, der studsede over dengang; at dronning Margrethe og prins Henrik skulle sidde alene.

Nu er dronningen blevet enke, og selvfølgelig skal hun ikke sidde alene i år, så hoffet fortæller, at kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres fire børn vil fejre julen med dronningen i Aarhus. Så der skal altså dækkes op til syv rundt om julebordet på Marselisborg slot.

I Aarhus er det populært af tage opstilling foran Marselisborg Slot for at overvære gardernes vagtskifte klokken 12. Det gælder alle juledage.

Og i år er ingen undtagelse. Hver dag klokken 12 kommer Den Kongelige Livgarde til at kunne ses marchere.

Først publiceret: 22. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:29

Se, hvad vi ellers skriver om: