Afsløring: Prins Henrik havde demens i årevis

Dronning Margrethe havde nogle hårde og meget ensomme år, mens hendes mand var syg.

Prins Henrik lavede løjer med dyrene i Randers Regnskov i 2010. Foto: Henning Bagger Ritzau Scanpix

Det var kun kort tid før prins Henrik døde i februar 2018, at offentligheden fik oplyst, at den  83-årige prinsgemal led af demens. Men nu kommer det frem i bogen “Monark og menneske” af forfatteren Thomas Larsen, at prins Henrik led af demens i mange år forud for sin død.

Det er dronningens nære veninde gennem mange år, Birgitta Hilllingsø, der i bogen fortæller, at dronningen havde nogle hårde og meget ensomme år, mens hendes mand var syg.

-Man ved fra mennesker, der har haft en dement ægtefælle, at det er dræbende og udmarvende. Men hun beklagede sig aldrig, siger Brigitta Hillingsø i bogen ifølge Avisen Danmark.

Vreden skiftede

Gennem årene havde der været store vrede og irritation blandt danskerne over prinsen gentagne kritik af hans position i kongehuset. Det havde også vakt stor vrede, da det kom frem, at han heller ikke ville begraves ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i det gravmæle, som kunstneren Bjørn Nørgaard var i gang med at lave til dem begge i Roskilde Domkirke.

Men lige så snart det kom frem, at prins Henrik led af demens, faldt mange brikker på plads, og vreden mod prins Henrik blev i stedet afløst af en vrede mod hoffet, fordi man der først så sent meldte ud om prinsens sygdom.

For først da skaderne på prins Henriks renommé var sket, fortalte hoffet nemlig offentligheden, at specialister på Rigshospitalet havde fastslået, at prins Henrik led af en demenssygdom, og i det øjeblik blev danskernes vrede afløst af forståelse.

Både dronningens veninde og dronningen giver i bogen og i interviews andet steds udtryk for, at de var glade for at prins Henrik blev udfriet af sine pinsler, som demenssygdommen medførte, før han blev rigtig dårlig.

Først publiceret: 1. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om: