Ghita Nørby mister ægtemand til Alzheimers

"Godt han fik fred", siger Ghita Nørby, der var gift i 27 år med Svenn Skipper. Hans sygdom ødelagde deres forhold, fortæller Ghita Nørby i artiklen.

Ghita Nørby fortæller i en bog, hvordan hun narrede Svenn Skipper med ind på Rigshospitalets Hukommelsesklinik, så han kunne få beskeden om sin Alzheimers sygdom. Foto: Anton Unger, Ritzau Scanpix

Ghita Nørbys mand, Svenn Skipper, som hun var gift med i 27 år, er død efter længere tids sygdom. Han blev 74 år.

Det er Politiken, der skriver, at komponisten og pianisten Svenn Skipper er død efter længere tids sygdom.

Ghita Nørby er tydeligt berørt over tabet af sin ægtemand gennem mange år, fortæller hun til Ekstra Bladet.

– Jeg har blot at sige, at det er en stor sorg. Svenn vil altid bo i mit hjerte, siger hun om den mand, hun i 27 år var gift med.

I ifølge Ghita Nørby kommer hans død ikke helt uventet.

– Svenn har været meget syg. Så det er kun godt, han har fået fred, siger skuespillerinden.

I 2011 blev Svenn Skipper skilt fra Ghita Nørby efter 27 års ægteskab. Blot to år efter blev parret igen. Denne gang dog uden at flytte sammen. De var kærester, men boede hver for sig. Men det ny forhold varede kun et par år, før parret definitivt gik fra hinanden.

Sidste år var Svenn Skipper så syg af Alzheimers, at han måtte flytte på plejehjemmet Lotte på Frederiksberg. Her er han nu død efter længere tids sygdom.

– Han bliver passet af et professionelt og varmt personale, som han er glad for. Han bliver desværre gradvist dårligere på grund af Alzheimers, fortalte Svenn Skippers søster til ugebladet HER&NU i foråret.

Sygdom ødelagde ægteskabet

I en samtalebog med Ulla Terkelsen fortalte den nu 86-årige skuespiller dengang, hvordan den grusomme sygdom ødelagde hendes og Svenn Skippers forhold.

– Jeg anede ikke, at han var syg, før meget sent i vores liv sammen. Vi blev skilt i 2011, prøvede igen som kærester et par år senere, inden vi måtte give op. Han har Alzheimers. Det udviklede sig langsomt, han havde været syg i årevis, og først til allersidst fandt hans sygdom en vej, der gjorde den tydelig. Det er en indviklet sorg, for længes jeg efter ham? Nej, det gør jeg ikke, for jeg har ikke noget at længes efter, han er ikke død, men væk, siger Nørby i bogen, ”Den eneste gyldige grund til ikke at møde op er, at du er død”.

I bogen fortæller Ghita Nørby også om en række hændelser med Svenns besynderlige opførsel, hvorefter hun til sidst fik sat et møde på Rigshospitalets hukommelsesklinik i stand.

Svenn Skipper tog med i den tro, at det var for at støtte Ghita. Men da mødet med lægen gik i gang, rejste hun sig og gik, mens Svenn blev siddende. Og så fik han sin diagnose. I bogen reflekterer hun meget over sygdommen og kalder det en af sine livssorger, at Svenn blev ramt.

Var ikke sød ved Ghita

– De fleste af mine venner har svært ved at kapere, at jeg er ked af det, for de oplevede, at Svenn i den sidste tid ikke var så sød. Men min sandhed er min sandhed. Det er den mærkelige sygdom, vil jeg sige, der så gennemgribende laver et menneske om. Det er ikke en blindtarmsbetændelse, vel? Alzheimers rammer personligheden, de karaktertræk, det menneske i forvejen har, bliver enten forstærket eller helt udvisket, og hvert menneske reagerer forskelligt. Det er derfor, den sygdom er svær at diagnosticere, svær at nærme sig og svær at tale om. Jeg gør, hvad jeg kan, fordi jeg synes, det er vigtigt at tale om tingene, også de svære, siger Ghita Nørby i bogen.

– Nu er han endelig blevet anbragt på et hjem, og for nylig besøgte jeg ham for at binde en sløjfe på det hele, og jeg vil ikke påstå, at det var rart, men nu ved jeg i hvert fald, at han er placeret et sted, hvor de er søde ved ham, og hvor han har det godt… Og så kan jeg gå videre herfra, slutter hun.

Flittig komponist

Svenn Skipper var uddannet pianist og hørelærepædagog ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Men gennem årene har han bevæget sig i mange kroge og afkroge af musikken.

Med god grund er han blevet kaldt et af den danske musikscenes flittigste mennesker. Pianist, kapelmester, arrangør og komponist er blot nogle af titlerne.

Dertil kan tilføjes orkesterleder, producer og solist.

Gennem årene er det blevet til pladeindspilninger med kunstnere som Peter Belli, Gustav Winckler, Maria Stenz, Kurt Ravn og Frits Helmuth.

Svenn Skipper bekræfter, at han og Ghita Nørby ikke længere er et par.
Kærligheden har været udfordret i Svenn Skipper og Ghita Nørbys ægteskab.

Efter 27 år blev Danmarks store diva og hendes komponistmand skilt i 2011, men fandt så sammen igen to år senere. De flyttede ikke sammen, men levede som kærester.

Først publiceret: 3. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

og