Jacob Haugaard: Vi vil gerne gå hele vejen

Den rutinerede entertainer Jacob Haugaard er definitionen af en nydanser, og han kæmper for at imponere både dommere og seere med sin udvikling.

Jacob Haugaard nyder at danse med sin professionelle partner, Camilla Dalsgaard. Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix

Der bliver knoklet for at mestre hæl og tå i træningslokalet tilhørende entertaineren Jacob Haugaard og hans professionelle partner, Camilla Dalsgaard, inden de går på gulvet i “Vild med dans”.

Selv om parret endnu ikke helt har imponeret dommerpanelet, så har de overbevist seerne hjemme i stuerne. Seerne er vilde med den 69-årige entertainer og hans smukke dansepartner.

– Jeg er simpelthen dybt taknemmelig over, at de stemmer os videre hver gang. Det må jeg godt nok sige!, lyder det fra Jacob Haugaard.

Det er umuligt at spørge de enkelte seere. Men spørger man i stedet Jacob Haugaard, hvad han tror, der fanger dem bag tv-skærmene, lyder svaret:

– Jeg tror, det er en blanding af “Jydekompagniet”, Squash-reklamerne, Folketinget og “Hammer hammer fedt”. Og så synes jeg, at Camilla og jeg gør hinanden smukkere, og det er sådan, et par skal virke, siger han og fortsætter:

– Jeg er den type, programmet er lavet til. Idéen med det er jo, at man har en, der overhovedet ikke kan danse, og at vedkommende bliver lært op af en professionel.

Lang karriere

Kigger man ned over Jacob Haugaards omfangsrige repertoire, har den 69-årige entertainer været en del af manges bevidsthed i årtier.

Hans karriere begyndte i musikkens verden, og Jacob Haugaard står faktisk bag nummeret “Haveje”, som siden blev udødeliggjort af Kim Larsen i kultklassikeren “Midt om natten”. Folkeligt er han kendt for nummeret “Hammer hammer fedt”.

I midten af 80’erne mødte han Finn Nørbygaard, og det blev begyndelsen på deres samarbejde, som har ført til filmserien “Jydekompagniet” og reklamer for Squash-sodavand.

I 1994 blev han valgt ind i Folketinget som løsgænger og serverede blandt andet medvind på cykelstierne som valgflæsk.

Spørger man Jacob Haugaard, om han tror, at nogle stemmer ham videre uden at have set programmet, svarer han: Det kan sagtens være.

– Jeg er selv en drillepind, så jeg kan ikke forestille mig andet. Sådan har det i øvrigt altid været. Det er der set gentagne eksempler på. Men jeg kan ikke tro, at det er så mange, at det er et problem.

– Men man kunne også vende den om og sige, at der er rigtig mange, som ikke har set “Vild med dans” før, som ser det nu – mange af mine kernevælgere så at sige – og det er jo skidegodt, siger Jacob Haugaard.

Folk bør gå til dans

I kommentarsporene på sociale medier er der folk, som debatterer hans evner med hård retorik. Men Jacob Haugaard understreger, at der også er fem dygtige dansedommere, hvis karakterer tæller halvdelen af bedømmelsen.

– Det rører mig på den måde, at jeg grundlæggende er af den mening, at man skal tale pænt. Og det, der foregår, er dårlig opførsel.

– Jeg synes simpelthen, de burde gå til dans. Folk, der danser, taler ordentligt, de bander ikke, og de hilsner pænt, siger han.

Jacob Haugaard kan mærke en forbedring fra dans til dans, og dommerkaraktererne bliver tilsvarende et nøk højere og højere.

I aften fredag går han og dansepartner Camilla Dalsgaard på gulvet i en pasodoble, og Jacob Haugaard kan mærke, at der er sket et lille gennembrud.

– Jeg begynder at fange systemet i noget af alt det danseri. Men umiddelbart synes jeg jo, at jeg er alt for vattet til at være tyrefægter, selv om jeg har et enormt temperament, og jeg let bliver solbrændt, siger han med et grin.

Skyder maven frem i stedet

– Jeg er jo 69 år, så det er lidt latterligt at bede mig om at skyde skridtet frem for at få den rigtige holdning i sådan en pasodoble. Men jeg har reddet den ved at skyde maven frem i stedet. Jeg har jo sådan en rigtig morfar-agtig topmave, og det virker sgu! Der er sket noget med holdningen, fortæller han.

Jacob Haugaard håber, at dommerne kan se fremskridt og ikke mindst, at seerne stadig bliver betaget.

Men det er ikke uden bævrende ben.

– Jeg har altid været nervøs for at gå på en scene. Men det mener jeg faktisk også, er med til at gøre dig nærværende. Hvis du slet ikke er nervøs, bliver det lidt distanceret. Men jeg skal helst ikke snakke så meget om nervøsiteten, siger Jacob Haugaard og fortsætter:

– Jeg er omgivet af så mange kvinder i det her program, og de vil så gerne snakke om noget følelsesmæssigt. Og jeg er jo sådan en kriger, der ikke er til at lokke noget ud af. Så de går og griner lidt af mig. For når de spørger mig, om jeg er nervøs, og jeg svarer nej, så siger de, at jeg lyver. Jeg lyver altid om, hvordan jeg har det.

Meget på spil

Der er meget på spil for Jacob Haugaard. Og han vil rigtig gerne gå hele vejen – men i hvert fald til Knæk Cancer-ugen i uge 43.

– “Vild med dans” er absolut den største oplevelse, jeg har haft i flere år. Det er fantastisk, at man kan lære en gammel hund nye tricks, men jeg står med hjertet oppe i halsen hver gang, siger han.

– Da jeg gik i skole, hadede jeg eksamen. Og vi skal jo til eksamen hver fredag. Men jeg er ved godt mod, og jeg kan godt lide, at de kalder os Danmarks modigste dansere. Jeg kan godt lide at lege med, om man er modig, og om man tør.

“Vild med dans” valser over skærmen i aften fredag aften på TV 2.

Først publiceret: 1. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:44

Se, hvad vi ellers skriver om: