Danske David Dencik om Bond-rollen: Det var et stort arbejde

Skuespiller David Dencik ja til rollen i "No Time to Die" uden at have læst manuskriptet, hvilket han aldrig før har gjort i sin over 20 år lange karriere.

Butterflyen sad knivskarpt på David Dencik, da han i går aftes deltog i verdenspremieren på den nye James Bond-film i The Royal Albert Hall i London. Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix

At spille med i en af verdens allerstørste og mest kendte film, film har været en langvarig, men spændende affære for den 46-årige danske skuespiller David Dencik.

I den 25. James Bond-film, “No Time to Die”, spiller den danske skuespiller en rolle, der er central for filmens plot.

– Det føles som et privilegium, at jeg har fået lov til at spille med i en Bond-film. Men det var et ret stort arbejde, som har fyldt meget indadtil og udadtil, fordi det er en filmserie, som så mange mennesker har et forhold til, så man vil jo gøre det godt, siger han.

Filmen betegner han selv som noget helt særligt, både fordi filmen er så kendt og elsket. Men også, da det er den 25. film om James Bond og den sidste film, hvor skuespilleren Daniel Craig indtager den ikoniske rolle.

Sagde ja med det samme

Derfor sagde David Dencik også ja til rollen i “No Time to Die” uden at have læst manuskriptet, hvilket han aldrig før har gjort i sin over 20 år lange karriere.

– Jeg stolede på, at det nok skulle blive godt, fordi det var en Bond-film. For det var ikke en mulighed at læse manuskriptet inden. Det er der for meget hemmelighedskræmmeri til, siger den garvede skuespiller.

I filmen spiller David Dencik en russisk videnskabsmand, der bliver kidnappet. Rollen er central i filmen, da det er denne kidnapning, som starter filmens forløb.

– Jeg bliver kidnappet og dukker op hist og pist. Man skal virkelig blinke meget længe og meget tit, hvis ikke man bemærker mig i filmen, siger David Dencik grinende.

Og fordi hans rolle er central for filmens plot, spiller han også over for flere af filmens store Hollywood-stjerner og medvirkede blandt andet i Daniel Craigs allersidste scene som James Bond.

– Det var ret fedt og ret rørende. Scenen i sig selv var ikke kompliceret, men fordi det var den allersidste dag for ham, var det som at se en æra gå i graven. Efterfølgende holdt han en meget fin og rørende tale, hvor han også selv blev ret rørt.

Fik gave af Craig

– Bagefter gav folk hinanden gaver, og jeg fik en flaske champagne og et halstørklæde af Daniel Craig. Senere på aftenen drak vi champagnen og røg en cigar, det var ret fedt, siger David Dencik.

Selv om det er den allerstørste filmproduktion, som den danske skuespiller med svenske rødder, er med i, er det ikke den første store film, han medvirker i.

Siden han blev uddannet skuespiller fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1999, har han medvirket i en række store danske og svenske film som Nikolaj Arcels “En kongelig affære” fra 2012 og Niels Arden Oplevs “Mænd der hader kvinder” fra 2009.

Det store internationale gennembrud kom i spionfilmen “Tinker Tailor Soldier Spy” fra 2011. Siden har han medvirket i en række udenlandske serier som “Top of the Lake: China Girl” fra 2017 og “Chernobyl” fra 2019.

Selv om han har et imponerende cv, var det ikke ved det første møde med folkene bag James Bond-filmene, at David Dencik landede rollen som den russiske videnskabsmand i “No Time to Die”.

Faktisk skulle der gå næsten fem måneder fra det første møde i London, til han blev tilbudt rollen.

– Det var en langsommelig proces, og jeg var i London en del gange til forskellige møder. Blandt andet for at møde filmens instruktør, Cary Fukanaga, siger David Dencik, der er den femte skuespiller md danske rødder til at spille med i en Bond-film.

Gav prøve med accent

Forud for et af møderne med Cary Fukanaga blev David Dencik bedt om at forberede en scene, hvor han skulle spille en karakter med en cubansk accent fra Bond-filmen “Skyfall”.

Men da han mødtes med instruktøren, viste det sig, at det slet ikke var Cary Fukanaga, men en caster, der havde bedt ham om at forberede rollen.

Da det var i slutningen af mødet, at David Dencik bragte scenen op, mente instruktøren ikke, at han burde spille scenen. Mest af alt fordi han synes, det var underligt, at David Dencik ville tale med en cubansk accent, når rollen i “No Time to Die” var russer.

– Men jeg beder så om at gøre det alligevel. For hvis jeg overhovedet skal være med i filmen, skal jeg spille noget skuespil for ham på et tidspunkt. Det accepterer han og henter så de to producere, som har lavet de seneste mange Bond-film, for at de også kan se mig spille skuespil.

– Og så sidder jeg der foran de største folk i branchen og spiller en scene fra “Skyfall” med cubansk accent. Det var helt godnat, underligt og tåbeligt, siger David Dencik.

Men det var åbenbart det, der skulle til, for i bilen på vej væk blev han ringet op af sin agent, som fortalte ham, at de gerne ville forhandle hans løn.

Fordi det er en stor produktion, som mange følger med i, gik der kun en uge eller to, fra han fik besked om, at han havde fået rollen, til hele verden vidste det.

Ingen råd fra Mads Mikkelsen

– Det var lidt underligt at skulle fortælle om en rolle, som jeg på det tidspunkt ikke rigtig vidste noget om, siger David Dencik, som også fortæller, at det var en meget hektisk periode for ham, da der kun var én eller to uger til, at han skulle begynde optagelserne.

– Allerede i maj 2019 sad jeg på et fly på vej til Jamaica, men selv om det gik lidt stærkt, var det ikke et problem, da jeg på forhånd havde ryddet min kalender, hvis jeg skulle ende med at få rollen, siger han.

Og på vej til flyet mod Jamaica mødte han en anden dansker, som har spillet med i en anden Bond-film, nemlig Mads Mikkelsen, der spillede med i filmen “Casino Royale” fra 2006.

– Vi stødte ind i hinanden i lufthavnen og snakkede lidt om, hvordan det er at være med i sådan en film. Det er altid en fest at snakke med ham. Men der blev ikke givet nogen råd, for hvad skulle han også sige, siger David Dencik grinende.

“No Time to Die” får premiere i morgen torsdag den 30. september i biografer landet over.

/ritzau/

Først publiceret: 29. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:42

Se, hvad vi ellers skriver om: