Kendt skuespiller uhelbredeligt syg af kræft

"Du kigger nok ind i en ikke alt for lang fremtid", var lægens besked til 1864-skuespilleren, Esben Dalgaard, da han i foråret for anden gang blev ramt af modermærkekræft.

Esben Dalgaard er for anden gang ramt af modermærke.

Den 45-årige skuespiller Esben Dalgaard har lagt en alvorlig besked op på sin private Instagram profil om at han er ramt igen af modermærkekræft; at kræftsygdommen denne gang har spredt sig

til det mest af hans krop, og at sygdommen derfor er uhelbredelig denne gang.

Den chokerende meddelelse har fået en strøm af både Esben Dalgaards kollegaer og helt almindelige danskere til at sende ham hilsener, og i skrivende stund har også 40 tusinde læst hans besked.

Esben Dalgaard, der også blev ramt af modermærkekræft i 2012, og dengang troede, at han var blevet helbredt, opdagede i foråret en hævet lymfekirtel ved halsen, og derefter kom han igen ind til undersøgelser og biopsier på Hvidovre Hospital.

Kræftens Bekæmpelses hjemmeside HER kan du se videoen, hvor Esben Dalsgaard i samarbejde med organisationen fortæller om hvordan han fik den chokerende besked og om hvordan hans liv former sig nu. Du kan også læse Esbens historie herunder.

Esbens egen historie

Det er en alvorlig besked, jeg har at give dig," siger lægen og ser på Esben Dalgaard, der har taget plads over for hende i et hvidt lokale på Hvidovre Hospital. "Du kigger nok ind i en ikke alt for lang fremtid," lyder beskeden til den 45-årige skuespiller og far til to.

Esbens modermærkekræft har spredt sig til store dele af kroppen, og lægen forsøger at forklare, hvor fremskreden hans sygdom er, og hvad der videre skal ske.

I parkeringskælderen under hospitalet forsøger han få minutter senere at begribe den besked, han lige har fået.

- Jeg var meget fattet under konsultationen, men da jeg forlod værelset, blev jeg helt i tvivl, om jeg havde hørt rigtigt. Det var nok en form for choktilstand. Da jeg satte mig ind min bil et kvarter senere, var mit liv fuldstændigt forandret, for jeg havde lige modtaget en dødsdom, siger han.

Få det tjekket

I 2012 blev Esben Dalgaard første gang diagnosticeret med modermærkekræft. Han bliver behandlet, og de næste mange år mærker han ikke noget til kræften. Indtil foråret 2021, hvor Esben opdager knuder flere steder i kroppen.

Han får foretaget et hav af prøver og scanninger og bliver bedt om at møde op på hospitalet til en snak om resultaterne. Her får han besked om, at han har fremskreden kræft i ryggen, maven, halsen, brystet og flere steder i leveren. Formodentlig har kræften ligget latent i kroppen i alle årene siden første diagnose og har spredt sig gennem blodet.

Ifølge lægerne er sygdommen med stor sandsynlighed opstået på grund af solskader, som Esben har fået som barn i en tid, hvor man ikke var ligeså opmærksom på skygge og solcreme, som man er i dag. Nu ønsker han at bruge sin stemme til at fortælle andre om alvoren ved modermærkekræft.

- Jeg er desværre et levende eksempel på alvoren ved modermærkekræft. Hvis min historie kan få flere til at gå til lægen og få tjekket et deformeret modermærke, fordi de kan se, at det kan udvikle sig til noget grimt, vil det være et meget værdifuldt resultat af nogle ulykkelige omstændigheder, siger Esben Dalgaard, der kommer med en særlig opfordring til mænd fra sin egen generation.

- Det er statistisk set flest kvinder, der får modermærkekræft, men flest mænd dør af sygdommen, og det er jo helt vanvittigt. Jeg vil gerne opfordre mine kønsfæller, der tilsyneladende er lidt langsomme i optrækket, til at komme til lægen og få det tjekket. Jeg tilhører en generation, hvor en mand ikke så tit går til lægen, hvis noget gjorde ondt. Den forstokkede og livsfarlige opfattelse vil jeg gerne være med til at rykke.

Immunterapi giver grund til optimisme

Siden Esben Dalgaard modtog sin alvorlige diagnose, har han været i behandling med immunterapi, der skal få kroppens eget immunforsvar til at bekæmpe kræftcellerne. Lægerne betegner Esbens fremskredne sygdom som uhelbredelig, men immunterapien kan i bedste fald slå en del af kræften ned og begrænse yderligere spredning.

En scanning skal efter tre måneders immunterapi vise, om behandlingen har den ønskede effekt, men de foreløbige resultater giver ifølge lægerne anledning til ”mild optimisme,” siger han.

- Udsigterne er lysere, end da diagnosen blev stillet. Når jeg skal scannes efter tre måneders immunbehandling, bilder jeg mig ikke ind, at der ikke er flere sorte pletter på scanningsbilledet, men jeg tror virkelig på, at behandlingen har en effekt.

Immunterapien er et eksempel på et af de videnskabelige kvantespring, der senest er sket inden for kræftbehandlingen. Uden den forholdsvis nye behandlingsform ville Esben Dalgaard formentlig kun have omkring et år af sit liv tilbage, har læger fortalt ham. Men behandlingen er samtidig forbundet med alvorlige bivirkninger.

- Mit immunforsvar angriber både kræftceller og raske celler, og det kan jeg særligt mærke tre dage efter hver immunbehandling. Det er som om, at alt begynder at koge, og man kan tydeligt mærke, at der foregår en form for kamp i kroppen. Modermærkerne hæver op, det klør kraftigt, og jeg oplever en generel utilpashed, som minder lidt om at have tømmermænd, siger han.

Elsker at arbejde

Trods en dagligdag med bivirkninger fra både immunterapien og kræftsygdommen, insisterer Esben Dalgaard på fortsat at passe sit arbejde som skuespiller. Han har tidligere medvirket i bl.a. Tinka, En fremmed flytter ind og Hånd i Hånd. Heldigvis er det muligt, fordi behandlingen hverken medfører dramatiske ændringer i vægt eller hårtab. Det ville være et stort problem, idet man som skuespiller lever af at bruge sit udseende, forklarer han.

- Jeg kunne godt forestille mig, at nogen med min bivirkningsgrad kunne have behov for at tage en sygedag i ny og næ, og det har jeg fuld forståelse for, men sådan har jeg det ikke. Jeg elsker at arbejde, og arbejdet er på en måde også med til at holde mig rask mentalt, siger skuespilleren, der ved flere lejligheder har måtte fremvise lægeerklæringer for at dokumentere over for arbejdsgivere, at han trods sin diagnose er fuldt arbejdsdygtig.

- Når man arbejder på film og tv, skal man altid forsikres, så det er ret vigtigt, at jeg kan vise, at jeg sagtens kan arbejde. Ellers kan jeg komme til at stå i en situation, hvor ingen længere vil bruge mig, og så kommer jeg for alvor til at føle mig syg.

Den svære besked

I sommeren 2021 skulle Esben og Charlotte have lejet en autocamper i Tyskland og køre Europa rundt med pigerne. Den perfekte ferie i en coronatid, og familien havde glædet sig til et afbræk fra en hverdag præget af nedlukning, fjernundervisning, afstandskrav og møder på Teams.

Men de kommer aldrig afsted på den planlagte tur, for Esben skal starte i immunbehandling for sin kræftsygdom, og derfor vil lægerne gerne have ham i nærheden af det danske sygehusvæsen. Nu skal Esben både fortælle sine to børn, at han er alvorligt syg, og at alle planer for sommeren er ændret.

- Det var et helvede, men vi fik noget vejledning på Kræftafdelingen i Herlev, hvor vi fik at vide, at vi skulle være åbne og ærlige, fordi børn alligevel kan mærke, hvis der er noget galt. Min store datter skulle starte på efterskole, og jeg havde en naiv tro på, at vi måske kunne sende hende afsted uden at hun fik noget at vide, fordi det nok ville give hende et bedre og mere bekymringsfrit ophold. Men det kan man jo selvfølgelig ikke, siger han og fortsætter:

- Jeg startede med at fortælle det til min store pige på 16, fordi hun med sin alder kan håndtere en lidt anderledes type information. Vi tudede og talte en masse om håbet og troen på, at jeg nok skal klare den. Bagefter talte jeg med min lille pige på en blidere og lidt anderledes måde, hvor jeg kom med lidt færre detaljer om selve sygdommen. For bedre at kunne tale om min diagnose bruger vi i familien en bjørn som metafor for sygdommen. Den er farlig, og kan slå én ihjel, men man kan også få den til at gå i hi, hvor den kan ligge og sove længe uden at true.

Leve livet mere intenst

Lige siden diagnosen blev stillet, har Esben været opsat på at bruge sin alvorlige kræftsygdom til noget konstruktivt, men det er ikke altid lige let, forklarer han.

- Dagen jeg fik diagnosen kom jeg til at tænke på nogle af de film, hvor døende folk laver bucketlists med ting, de gerne vil nå, inden de skal dø, og hvor de nyder livet helt vildt. Jeg blev sindssygt skuffet over, at jeg ikke bare kunne føle samme glæde og taknemmelighed over at være til, siger Esben, der har brugt sygdommen som en anledning til at forsøge at nyde livet mere og bringe familien tættere sammen.

- I min dejlige familie har vi helt bevidst valgt, at vi bliver nødt til at lade sygdomsforløbet lære os et eller andet. Vi forsøger på at leve livet mere intenst – og ikke nødvendigvis kun mere lykkeligt, men mere til stede sammen med hinanden. Det gælder også, når det hele er noget lort, når man har det dårligt, og når bilen ikke vil starte. Jeg forsøger ikke at lege en glad idiot, der ignorerer den alvorlige virkelighed, for man kan ikke være glad hele tiden. Men jeg forsøger at være mere til stede i livet på godt og ondt, og det har gjort en forskel.

Tekst: Frej Bramming, Kræftens Bekæmpelse

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Først publiceret: 16. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

og