Michael Falch har fundet kærligheden i Thailand

Som 64-årig har Michael Falch skrevet sit første kærlighedsalbum til thailandske Ginnalee, som også medvirker på hans nye album, "Elsker". Når forelskelsen banker på, må man overgive sig, mener han.

Michael Falch fylder 65 år i dag.

Det er kun 11 måneder siden, at Michael Falch udkom med albummet “Forår i brystet”. Og egentlig var det slet ikke planen, at han skulle udgive ny musik lige foreløbig.

Men så blev rocksangeren væltet omkuld af kærligheden i skikkelse af den thailandske kvinde Ginnalee.

– Ja ja, der kan åbenbart også gå ild i gamle huse, siger Michael Falch og griner.

For pludselig væltede sangene ud af ham.

– Det er egentlig ikke, fordi jeg har haft et ønske om det, og pladeselskabet kiggede da også på mig og sagde “allerede?”, da jeg kom og sagde, at jeg havde materiale til et nyt album. Men der har ikke været noget at stille op.

– Jeg har været nødt til bare at lade mig rive med. Jeg har ikke bare kunnet lægge 40 sange i skuffen, jeg har haft et behov for at folde dem ud, siger han.

Rendyrket album om kærlighed

For 64-årige Michael Falch er det dog langtfra “business as usual” at udgive albummet “Elsker”, der er hans 14. soloalbum.

Det er nemlig et rendyrket kærlighedsalbum. En dybtfølt erklæring til den kvinde, han har tabt sit hjerte til, og som nu er udvist af Danmark og befinder sig i Thailand – 8500 kilometer væk fra det liv, de ellers drømmer om at leve sammen.

– Jeg har skrevet kærlighedssange gennem årene, men jeg har aldrig før lavet et album, der består udelukkende af dem. Og som ung havde jeg forsvoret, at det ville ske, hvis jeg havde hørt den tanke, siger han og smiler.

– Men det her album har i den grad bare været at følge mit hjerte. Og det føles virkelig som hjerteblod, der pibler ud i sangene, for der er ikke noget filter – hverken sprogligt eller indholdsmæssigt. Der er ikke noget, der er censureret, siger han.

Rammer også andre

Målet har været at skrive noget, der er så personligt, at det også rammer andre.

– Selv om det her album er ultrapersonligt for mig – fordi det handler om Ginnalee og mig – så er det noget, jeg tror, er kollektivt stof. Blandt andet det her med at turde at gå ind i en ny kærlighedsrelation og opleve den eufori og usikkerhed og fortvivlelse og sorg, der følger, siger Michael Falch.

– Det koster jo at gå ind i et parforhold. Det er ikke ren gavebod. Det ved vi jo. Der er en pris, men er vi villige til at betale den, så ender det jo meget ofte ret godt, forklarer han.

Der var dog ikke meget at rafle om for sangeren, da han mødte Ginnalee, der er i 40’erne, og forelskelsen bankede på.

– Kærligheden har så meget power, at den er helt ligeglad med, hvad vi vil. Vi kan ikke tvinge os selv til at blive forelskede i nogen. Det kommer, eller også gør det ikke, siger han.

– Men hvis kærlighedens mulighed opstår – og det er ikke sket ret mange gange i mit liv – så er spørgsmålet, om man tør gå med det. Og her var det altså et forhold til en udvist kvinde, så det var ikke bare sådan lige. Men der var ikke noget at gøre for mig, forklarer han.

Slippe frygten

Albummet har været en øvelse for sangeren i at blotlægge sig selv og sine følelser.

– Jeg har været nødt til at slippe frygten og turde åbne mig. Også når det bliver så følsomt, som det er at synge om sit kærlighedsliv, forklarer Michael Falch.

– Det har krævet, at jeg ikke er bange for reaktionerne. Jeg kan ikke vide, hvilken jord det her falder i. Det kan godt være, jeg kaster mig for løverne, men så gør jeg det, siger han.

Med livserfaringen er kommet en styrke. Det mærker han nu.

– Jeg skal ikke lefle for nogen. Folk kan sådan set mene, hvad de vil. Det er klart, at mine vildeste Malurt-rockfans måske nok synes, at det her album er lige lovlig lyrisk, og de har måske svært ved at følge med på det trip, og det forstår jeg godt. Og det er i orden.

– Der ligger en styrke i at have det sådan. At erkende, at jeg nok ikke kan tale til alle med den musik. Men der har jeg taget en beslutning på et meget dybt plan om, at jeg altså gør, hvad der passer mig, slår han fast.

Asiatisk eventyr

Det kan også høres på albummet, hvor Michael Falch har bragt en ganske særlig gæst med ind i ikke bare teksterne, men også i musikken.

– Ginnalee læser på albummet op fra et asiatisk eventyr om fuglekvinden Manola og menneskeprinsen, som mødes og forelsker sig, men som må gå grueligt meget igennem, før de kan få hinanden, fortæller Michael Falch.

– Det gør det ultraspecielt for mig at have hende med på albummet. Det er ikke sikkert, jeg nogensinde kommer til at lave noget lignende igen. Man er nødt til at være i den fortryllelse, som jeg har været i, for at kunne lave det, siger han.

43 koncerter

Mens sangeren venter på at kunne se sin store kærlighed igen – på hans køleskab hænger stadig en flybillet til Thailand, der nu er blevet konverteret seks gange på grund af coronasituationen – har han haft sin travleste sommer nogensinde.

Herhjemme er kulturlivet åbnet igen, og han har spillet ikke mindre end 43 koncerter denne sommer. Den 1. november drager han på soloturné igen, og til februar venter resten af den udskudte genforeningsturné med bandet Malurt.

Og det er godt for hans mentale vel, at han kan holde sig beskæftiget, siger han.

– Det er klart, at jeg er her, og mit hjerte er i Asien. Det er svært at sætte ord på, men jeg er i en anden sindstilstand, end jeg har været førhen. Og derfor elsker jeg også at være på scenen blandt mine sange. Det er mit hjem. Og de koncerter letter den længsel, jeg har i hjertet.

“Elsker” udkom 3. september.

Først publiceret: 6. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:26

Se, hvad vi ellers skriver om: