Hvis du drømmer om at runde de 100 år: Her er, hvad der skal til

Vil du gerne leve så længe, at du kan fejre din 100-års fødselsdag? Det er ingen nem bedrift, men der er visse faktorer, der kan øge dine chancer.

En sund livsstil og gode gener kan være nøglen til et langt liv.

Antallet af danskere, der når den imponerende milepæl, er stigende, og hvis du også har tænkt dig at blive en del af den eksklusive klub, er her nogle gode råd fra Kaare Christensen, professor ved Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet.

1. At være kvinde er en fordel

Det første råd er måske ikke noget, du kan ændre på: Det er simpelthen en fordel at være kvinde. Kvinder har generelt en lavere dødsrisiko i alle aldre sammenlignet med mænd.

De har også en bedre evne til at leve med sygdomme og andre udfordringer. Desuden rammer hjertekarsygdomme mænd cirka ti år tidligere end kvinder.

2. Jo senere, du er født, jo bedre

En anden ting, der kan hjælpe dig med at blive 100 år, er at være født sent i historien. Bedre livsvilkår og fremskridt inden for lægevidenskaben betyder, at hver generation har bedre chancer for at blive gammel.

Særligt efter anden verdenskrig er flere begyndt at nå en høj alder, takket være forbedringer som bedre boligforhold og sundere levevilkår.

3. Gode gener hjælper på vej

Har du mange ældre familiemedlemmer? Så er du måske allerede godt på vej mod de 100 år.

Ifølge Kaare Christensen er lang levetid nemlig også genetisk betinget. Hvis dine forældre eller bedsteforældre har levet længe, er chancerne for, at du også gør det, større.

4. Følg de klassiske sundhedsråd

Ingen overraskelser her – de gamle råd gælder stadig: Spis sundt, vær aktiv, sov godt, og hold dig fra cigaretterne.

Selvom det måske ikke lyder spændende, er det nøglen til et langt liv. Hvis der fandtes en hurtig løsning, ville vi alle kende den.

5. Hvis du når de 100 år

Har du rundet de 100 år? Så gælder det om at nyde hvert år. Ifølge professoren er der en 50/50 chance for at nå endnu et år, når man først har rundet den milepæl.

De fleste 100-årige er ikke i perfekt helbred, så det er vigtigt at tage en dag ad gangen.

At nå de 100 år er bestemt en bedrift, men det kræver både held, gode gener og en sund livsstil. Hvis du vil være med i den eksklusive klub af 100-årige, er det aldrig for tidligt at begynde at tage de rette valg.

Kirsten Schwalbe fyldte 110 år i april. Dermed er hun Danmarks ældste. Foto: Mads Krabbe/ TV 2

Først publiceret: 2. september 2024
Artiklen er sidst opdateret 2. september 2024 kl. 8:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

og