Bøde til advokat bag undersøgelse af Jes Dorph

Østre Landsret er enig i, at advokat Yvonne Frederiksen brød god advokatskik i undersøgelse af TV 2.

Den tidligere Tv2-vært og kæresten, Mai-Britt Haurholm. Foto: Klaus Bo Christensen/Christensen Klaus Bo/Ritzau Scanpix

Yvonne Frederiksen udviste ikke god advokatskik, da hun i efteråret 2020 lavede en undersøgelse om seksuel chikane på Tv2.

Det har Østre Landsret tirsdag slået fast.

Senere har Yvonne Frederiksen valgt at tage sagen videre ved at anke dommen til Højesteret.

Advokat Yvonne Frederiksen havde stævnet Advokatnævnet, der i november 2021 gav hende en bøde på 20.000 kroner.

Det skete, efter at nævnet havde givet den tidligere Tv2-vært Jes Dorph-Petersen medhold i tre klagepunkter vedrørende undersøgelsen, der førte til, at han blev fyret.

Frederiksen ønskede bøden trukket tilbage, men Østre Landsret bakker altså op om Advokatnævnets afgørelse.

“Advokaten (Yvonne Frederiksen, red.) havde tilsidesat god advokatskik, idet advokaten i forbindelse med afrapportering om undersøgelsens resultat over for en tidligere medarbejder, der havde været inddraget i undersøgelsen, efter en konkret vurdering burde have redegjort for det retsgrundlag, hvorpå advokaten støttede undersøgelsens resultat,” skriver landsretten blandt andet.

Dorph: Nærmest som en afhøring

Jes Dorph-Petersen har været indkaldt som vidne i sagen.

I et retsmøde i april fortalte han retten, at han “nærmest oplevede” den samtale, han havde med Yvonne Frederiksen i forbindelse med, at hun lavede undersøgelsen, som en afhøring.

Landsretten har i sagen skullet tage stilling til, hvorvidt Yvonne Frederiksen i tilstrækkelig grad havde informeret Dorph-Petersen om, hvad undersøgelsen drejede sig om.

Sagen har også handlet om ord og deres betydning.

I oplægget til undersøgelsen, Frederiksen foretog, stod der blandt andet, at den skulle klarlægge, hvilken lovgivning der måtte være brudt.

Men ordet “lovgivning” måtte man forstå mere bredt end som så, har Yvonne Frederiksen forklaret i landsretten.

Hun mente “retstilstanden”, herunder hvad der var af retspraksis på området, navnlig det ansættelsesretlige område.

Næste opgør er i januar

Sagen er en af to vedrørende undersøgelsen, som fandt frem til, at Jes Dorph-Petersen i 2001 og 2003 havde krænket to kvinder, der var journalistpraktikanter på tv-stationen.

Jes Dorph-Petersen har nemlig sagsøgt Yvonne Frederiksen.

Han forlanger en erstatning på cirka 1,6 millioner kroner.

Den sag skal behandles i Østre Landsret i januar, hvor der er sat fem dage af.

Her kan du få et overblik over forløbet:

  • November 2020: Jes Dorph-Petersen indkaldes til samtale hos advokat Yvonne Frederiksen, som foretager en undersøgelse af sexchikane på TV 2. To indberetninger drejer sig om Dorph.
  • December 2020: Jes Dorph-Petersen fyres fra sit job hos Nordisk Film, hvor han er vært på TV 2-programmet “Go’ Aften Live”.
  • Januar 2021: I et interview med Politiken fortæller Dorph, at han føler sig dårligt behandlet i forbindelse med advokatundersøgelsen. Det er også her, det kommer offentligt frem, at han er blevet fyret.
  • November 2021: Advokatnævnet giver Jes Dorph medhold i et af tre klagepunkter vedrørende undersøgelsen. Advokat Yvonne Frederiksen får en bøde på 20.000 kroner.
  • Samme måned udkommer dokumentaren “MeToo: Sexisme bag skærmen”. To kvinder fortæller, at de som praktikanter på TV 2 blev krænket af Jes Dorph.
  • December 2021: Advokat Yvonne Frederiksen indbringer Advokatnævnets bødeafgørelse for domstolene. Den henvises af byretten til Østre Landsret.
  • Maj 2023: Jes Dorph sagsøger Yvonne Frederiksen med krav om erstatning på godt 1,6 millioner kroner i forbindelse med sagen. Sagen skal behandles i Østre Landsret i januar 2025.
  • April 2024: Østre Landsret behandler Yvonne Frederiksens klage over Advokatnævnets afgørelse fra 2021.
  • Juni 2024: Østre Landsret stadfæster Advokatnævnets bøde til Yvonne Frederiksen, som ifølge landsretten tilsidesatte god advokatskik i forbindelse med undersøgelsen.

Kilder: Ritzau, TV 2, Discovery+, Advokatnævnet.

Først publiceret: 28. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret 28. juni 2024 kl. 11:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

og