Ølekspertens friske favoritter til lune dage

Sluk tørsten med smagen af en bølgende kornmark, eller nyd de lyse nætter med en kulsort bryg, der er lige så mild som maj.

Carsten Berthelsen har i mange år delt sin viden om øl i både bøger og foredrag. Han er også kendt fra tv-programmet "Breinholts julekalender" i selskab med Anders Breinholt og Søren Rasted. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Solens bagende stråler på terrassen kalder på liflige dråber i glasset. Og her skuffer det sjældent med en perlende lys øl fra køl.

“Mange af de lyse øl til sommertiden har en skøn aroma, som giver mindelser om kornmarker og pikante urter,” siger Carsten Berthelsen, der er foredragsholder og forfatter til en række bøger om netop øl.

Personligt holder han af at sidde og hyggekonversere med sine gæster over en påskebryg fra et af landets mindre bryghuse. For selv om påsken for længst er pippet af, egner højtidens øl sig i den grad til at blive drukket sommeren igennem, mener han.

“Påskebryggen laves jo som forårsbebuder. Og bryghusene kæmper lidt med, om de skal kalde det påskebryg eller for eksempel forårs- eller sommerale,” siger Carsten Berthelsen og fortsætter:

“Men vi kan jo drikke efter årstiden – derfor lysere sorter til lyse tider, og mørke bryg til skumring, efterår og vinter.”

De er gode sammen med sommerretter

Carsten Berthelsen anbefaler, at du går på opdagelse i påskebrygsortimentet blandt de efterhånden mange bryggerier, der findes rundt omkring i landet – helt fra Svaneke på Bornholm til Sakskøbing på Lolland og Ørbæk på Fyn.

Gå efter etiketter, der lover Forårsale, lys lager eller Pale Ale på for eksempel mellem fem og seks i alkoholprocent. Disse typer øl gør sig nemlig godt sammen med lette sommerretter.

“Vi kunne jo snuppe en dejlig hvid fisk, som vi smider på panden på skindsiden og serverer sammen med asparges og kartofler med smørsovs. Lige nu er vi i den skønne aspargestid, og til denne herlige grøntsag er øl med en dejlig afrunding, en fin sødme og en spidshed i eftersmagen særdeles velegnet,” siger Carsten Berthelsen og anbefaler øltypen Saison.

Flere gode forslag

Et andet læskende forslag til sommerbordet er en undergæret stærk lagerøl.

“Jeg ser en tendens til, at flere danske bryghuse genskaber den tyske såkaldte bockbier,” fortæller Carsten Berthelsen og fortsætter:

“Den er særdeles velegnet til et stykke ægte dansk smørrebrød. Øllet skal helst have en fint afstemt bitterhed, der sammen med en tydelig maltfornemmelse giver en velafbalanceret øl.”

Når den varme dag går på hæld, kan du skifte de lyse drikkevarer ud med noget i den mere dunkle ende af skalaen. Her anbefaler Carsten Berthelsen en anden tysk øltype, nemlig Schwarzbier.

“En sådan øl kan man passende sidde og nyde, mens man kigger på fuldmånen, der danser hen over nattehimlen. Det er en kulsort øl, men slet ikke som en Stout, fordi den er mild i sin smag og derfor særdeles velegnet til de smukke nætter, vi har nu,” siger han.

 Øl og sommermad

* Øl slukker tørsten, men er også en god følgesvend til sommerens retter.

* Servér for eksempel lyse lagerøl til fiskeretter eller en let omelet. 

* Den tyske øltype bockbier passer godt til en traditionel dansk smørrebrødstallerken.

* Påskebryg, som sagtens kan drikkes sommeren igennem, går i spænd med det meste af sommerens lækkerier – for eksempel grønne asparges.

Kilde: Carsten Berthelsen, foredragsholder og forfatter til ti bøger om øl.

Først publiceret: 20. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 17. maj 2024 kl. 13:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

og