Gør en indsats nu og slip for hvepse til sommer

Det er nu, du skal gøre en indsats, hvis du vil undgå, at en flok hvepse bygger et bo tæt på dig. Dronningerne leder efter et godt sted netop nu.

Et hvepsebo vokser hurtigt, og i slutningen af august måned kan der være flere tusinde i boet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når sensommeren skyller ind over de danske haver, dukker hvepsene tit op som ubuden gæst under middagen og sværmer om mad og mennesker.

Men hvis du allerede nu kigger matriklen efter i sømmene, kan du måske komme problemet til livs, inden det stikker af.

“Folk er ofte meget nervøse for de gamle hvepsebo, som de finder i deres hjem. Men det skal de ikke være, for hvepsene bruger aldrig det samme bo to år i træk,” siger skadedyrsekspert Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og teknisk chef i skadedyrsfirmaet Rentokil.

Gå på jagt

Han anbefaler, at du i stedet retter dit fokus mod at finde det nye bo. Det er nemlig nu her, at hvepsedronningerne leder efter steder at lave den næste rede.

“Den næste måned kan du gå på jagt under udhæng, i skuret eller oppe på loftet. Det nye bo er på størrelse med en lille valnød, og heri bliver der lagt en masse æg, som bliver til arbejdere, der straks begynder at finde føde og udbygge boet,” siger Claus Schultz.

“Hvepsene laver gerne boet på steder, der er beskyttet mod kraftig regn.”

Spotter du et lille hvepsebo, kan du ifølge Claus Schultz tage en spatel og skrabe boet ned i en pose, som du så lukker til. Læg den herefter i fryseren, så dør hvepsene hurtigt.

Hvepseboet vokser hurtigt

Du kan også købe noget insektspray og sprøjte det ind ad indgangshullet i boet, fortæller John Mogensen, der er skadedyrsspecialist hos AJ Skadedyrskontrol.

“Gør det om aftenen, for her er de gået til ro,” fortæller han og peger på, at hvis du venter for længe, ender boet med at blive for stort til, at du selv kan tage hånd om det.

“Hvepseboet vokser rigtig hurtigt. Og når vi rammer 1. juni, er der hurtigt 300-400 individer i sådan et bo, mens der i august sagtens kan være en 3000-4000. Og så bør du nok ikke stå med det selv,” siger John Mogensen.

Dog bør du ikke skille dig af med et hvepsebo for enhver pris, mener skadedyrsspecialisten.

De har også lov til at være der

“Du skal kun fjerne det, hvis det generer dig. Jeg ville eksempelvis ikke røre ved det, hvis det bare var nede i den anden ende af haven. De er jo også berettigede til at være der,” siger han.

“Har de derimod bygget et bo ved terrassen eller ved en indgang, er det en anden sag.”

Begge skadedyrseksperter peger på, at du helt grundlæggende skal træde varsomt, når du har med hvepse at gøre.

Er du eksempelvis allergisk, skal du passe ekstra meget på, mens du også kan komme til at få overbalance og falde ned fra en stige, hvis hvepsene sværmer om dig.

Hvepseboet bygges nu

* Gedehamse – eller hvepse i daglig tale – lever i et år.

* De bliver omkring 10-14 millimeter store. Dronningen kan blive 16-19 millimeter.

* De kan ofte ses fra april måned, hvor dronningen går i gang med at bygge bo. Byggeriet står på til sidst på efteråret, hvor kulden tager livet af gedehamsene.

* Et hvepsebo kan blive større end en fodbold og indeholde et par tusinde gedehamse.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.

Først publiceret: 14. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2024 kl. 11:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

og