Her er morgenmaden, der booster din mæthed og koncentration

Studie udforsker sammenhængen mellem kost og kognitiv funktion og afslører, at en bestemt slags morgenmad kan øge mæthedsfølelsen og forbedre koncentrationsevnen.

Morgenmad er dagens vigtigste måltid, eller er det?

Der er dem, der ikke kan starte dagen uden at spise morgenmad først, mens andre gerne springer dagens første måltid over. Men hvad er egentlig bedst for din sundhed?

Det får vi svar på i et nyt dansk studie, der har udforsket, hvordan forskellige typer morgenmad påvirker mæthedsfølelse og koncentrationsevne.

Heri har forskerne fulgt 30 overvægtige kvinder, der deltog i tre dage, hvor de enten indtog en proteinrig, en kulhydratrig eller ingen morgenmad.

Derefter blev deltagernes mæthedsfølelse, hormonniveau, energiindtag ved frokost og det samlede daglige energiindtag målt.

Alle deltagere skulle også gennemføre en kognitiv koncentrationstest i forbindelse med studiet.

Er det løsningen på overvægt?

“Vi fandt, at en proteinrig morgenmad med skyr og havregryn øgede mæthedsfølelsen og koncentrationsevnen hos deltagerne, men det reducerede ikke det samlede energiindtag sammenlignet med at springe morgenmaden over eller at spise morgenmad rig på kulhydrater,” fortæller lektor og ph.d. på Institut for Folkesundhed Mette Hansen.

Antallet af overvægtige stiger både i Danmark og på verdensplan, og med det følger mange livsstilsrelaterede sygdomme som for eksempel type 2 diabetes.

Tidligere studier har vist, at morgenmadsspisere har en lavere BMI end personer, der ikke spiser morgenmad, og proteinrige fødevarer har generelt vist sig at have en øget mæthedseffekt i forhold til fedt og kulhydratrige fødevarer med samme kalorieindhold.

Det er ikke nok

Tanken var derfor at teste, om en proteinrig morgenmad kunne være en god strategi til at opnå en større mæthed i løbet af dagen og dermed reducere det daglige kalorieindtag.

Så nem er løsningen dog ikke, understreger Mette Hansen.

”Resultatet bekræfter, at proteinrige måltider fremmer mæthedsfølelsen, hvilket er positivt i forhold til at forebygge vægtstigning. Men resultaterne tyder dog også på, at hvis denne ernæringsstrategi skal være effektiv, så er det ikke nok, at det kun er morgenmaden, der er proteinrig.”

Først publiceret: 4. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 4. marts 2024 kl. 11:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

og