Seniorer på fastekur: Her er resultatet

En gruppe danske seniorer har deltaget i et forsøg, hvor de sprang morgenmaden over. Resultatet er overraskende.

Forskningsresultater viser, at der er en sammenhæng mellem periodisk faste og lavere blodtryk, lavere niveauer af blodsukker og insulin samt forbedret kolesteroltal.

Det er måske ikke første gang, du hører om periodisk faste, hvor man for eksempel kun spiser fra frokosttid klokken 12 til klokken 20 om aftenen. 

Men hvad gør det egentlig godt for? Og har det en betydning for den måde, vi ældes på?

Det har forskerne på Center for Sund Alring på Københavns Universitet sat sig for at undersøge. 

“I det her forsøg har vi prøvet at se, om vi kan påvirke den biologiske aldring. Den kan være forskellig fra vores kronologiske alder. Vi ældes på forskellig måde. Nogle ældes en lille smule hurtigere, nogle ældes en lille smule langsommere. Det kender vi fra venner og familie,” siger Morten Scheibye-Knudsen, der er læge og aldringsforsker, til Tv2 Øst

Raske og sunde ældre over 65

I studiet indgik tre grupper af raske og sunde seniorer i aldersgruppen 65+, hvoraf den ene gruppe skulle motionere en time om dagen, den anden skulle tage et vitamin-tilskud, mens den sidste gruppe skulle faste mellem klokken 20 om aftenen til klokken 12 næste dag. 

Hvis du tror, at gruppen af motionister klarede sig bedst, tager du fejl. 

Morten Scheibye-Knudsen forklarer nemlig, at dem, der fastede, fik de bedste resultater, fordi mellem 10 og 20 procent af deres fedtmasse forsvandt, og særligt de ældste i gruppen blev yngre. Det viste en måling af deres blod. 

Det er vigtigt at styrketræne

Der er nogle tegn på, at faste kan være livsforlængende, men det står også tydeligt, at det er mindst lige så vigtigt at supplere fasten med styrketræning. 

Hvis du har overvejelser om at prøve periodisk faste af, så får du lige et råd med på vejen fra aldringsforskeren: 

“De første 7-10 dage kan godt være lidt svære. Der kan man være lidt sulten, når man vågner. Så der kan man drikke sort kaffe, som hæmmer ens appetit og som i øvrigt i sig selv ser ud til at være associeret med mere sundhed,” siger Morten Scheibye-Knudsen.

Først publiceret: 26. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 26. februar 2024 kl. 11:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

og