Hundredtusinder har klatpensioner: Giv din opsparing et servicetjek

Pensionsselskaberne anbefaler, at du tjekker din pension minimum én gang årligt, så du er sikker på, at din opsparing er på rette spor.

Sørg for at tjekke din pensionsopsparing løbende ved for eksempel jobskifte, ægteskab og skilsmisse, så du er sikker på, at du kan få mest muligt ud af dine opsparede kroner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvis det er ved at være længe siden, at du har tjekket din pension, bør du overveje et serviceeftersyn, inden året er omme.

På den måde kan du sikre dig, at din opsparing er på rette vej, og at du sparer rigtigt op.

En af de gængse udfordringer er, at hver tredje dansker har en pensionsopsparing i mere end ét selskab. Det viser en ny undersøgelse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Derfor er det en god idé

Og det kan være en god idé at samle dem et sted.

“En af de store fordele ved at samle sine pensionsordninger er, at du sparer omkostninger til administration,” siger rådgivningsekspert hos pensionsselskabet Velliv Jens Christian Nielsen og fortsætter:

“Sagt på en lidt anden måde bliver en pensionsordning ellers gradvist spist op af udgifter, når du stopper med at indbetale til den.”

Nyt arbejde?

Det er især vigtigt at være opmærksom på din pension, hvis du får et nyt arbejde, fordi en ny arbejdsplads kan have en anden pensionsordning.

Det forklarer underdirektør i Forsikring & Pension Karina Ransby.

“Og mange glemmer at tænke på pensionen, når de skifter arbejde,” siger hun.

Den gamle opsparing får så bare lov til at stå, og det kan altså blive dyrt i omkostninger til administration.

“En anden fordel ved at samle er, at dit pensionsselskab får et bedre overblik og kan rådgive dig på baggrund af din samlede opsparing,” forklarer Jens Christian Nielsen.

Giver sjældent mening

Der kan dog også være gode grunde til at have flere pensionsopsparinger for at bevare for eksempel forsikring eller en tidlig udbetalingsalder.

“Men hvis opsparingerne bare er glemt, er det en god idé at tjekke, om de kan samles,” siger Karina Ransby og tilføjer:

“De små, hvilende pensionsopsparinger giver sjældent mening.”

Ifølge tal fra Forsikring & Pension er der omkring 600.000 af de såkaldte klatpensioner på under 20.000 kroner.

Det anbefaler pensionsselskaberne

Før du beslutter at vinke farvel til sådan en, kan det dog også være værd lige at tjekke, hvilken type rente du har på pensionsopsparingen.

“Hvis man er blevet 50 år eller derover, er der sandsynlighed for, at man har en pensionsopsparing med en såkaldt gennemsnitsrente. Den har en garanteret udbetaling, når man går på pension. Man har altså en tryghed resten af livet,” siger Jens Christian Nielsen.

Og den form for opsparing kan det måske godt betale sig at lade være, hvor den er, fordi garantien ikke følger med, hvis opsparingen bliver flyttet.

Pensionsselskaberne anbefaler, at du tjekker din pension én gang om året, og når der sker større ændringer i dit liv som nyt arbejde, ægteskab og skilsmisse.

Du kan få et overblik over dine opsparinger ved at logge ind på pensionsinfo.dk med dit MitID.

Gennemsnitsrente og markedsrente

* Overordnet er der to forskellige pensionsprodukter – gennemsnitsrente og markedsrente.

* Dit pensionsselskab investerer din pensionsopsparing for at øge dens størrelse. Gennemsnitsrente har typisk tilknyttet en garanti for en vis udbetaling, uanset hvordan det går med at investere.

* Markedsrente derimod har typisk ingen garanti, og derfor afhænger udbetalingerne af, hvor godt det går med investeringerne.

* Gennemsnitsrente har normalt mindre afkast, men til gengæld er det kun pensionsselskabet, der påtager sig en risiko.

* Tidligere havde stort set alle gennemsnitsrente, men markedsrente er mest udbredt i dag.

Kilder: Forsikring & Pension og Forbrugerrådet Tænk.

Først publiceret: 17. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. november 2023 kl. 12:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

og