Kvinder sparer mindre op i pension: Tag snakken med partneren

Kun tre ud af ti kvinder i et parforhold tjener mere end halvdelen af husstandens indkomst. Og det skaber en ulighed i pensionen, som I bør forholde jer til.

Hvis andet ikke er besluttet med en ægtepagt, har ægtefæller det, der kaldes formuefællesskab. Det vil sige, at de deler bo og formue ligeligt ved skilsmisse. Men denne lige fordeling omfatter ikke pensionsopsparinger.

Det er oftest er mændene, som har flest penge på kistebunden. I parforhold er det faktisk kun tre ud af ti kvinder, som har den største indkomst i husstanden, viser ligestillingsindikatorer fra Danmarks Statistik.

Denne forskel i indkomst betyder også, at mandens pensionsopsparing typisk er størst.

Så længe man er sammen, gør det ikke så meget. Men hvis man en dag går fra hinanden, kan det få betydning for kvindens mulighed for at opretholde den samme levestandard.

Kvinders fag giver lavere løn

Hos pensionsselskabet PKA kalder medlemsdirektør Tomas Frydenberg denne forskel for en ulighed.

“Vores medlemmer er primært offentligt ansatte i social- og sundhedssektoren, og over 90 procent af dem er kvinder. De får ikke en lavere løn, fordi de er kvinder. Deres løn er lavere på grund af deres fag,” siger han og tilføjer:

“De har heldigvis gode pensionsordninger, men fordi deres løn er i den lavere ende, vil de også ende med at have en mindre pensionsopsparing.”

Det skyldes, at indbetalinger til pensionsopsparing er en procentdel af lønnen.

“De fleste i et parforhold er nok bevidst om det, når den ene tjener mere end den anden. Men man tænker ikke nødvendigvis over, hvilken konsekvens det kan få for ens pensionsopsparing, hvis man bliver skilt,” siger han.

Omfatter ikke pensionsopsparinger

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har der de seneste fem år i gennemsnit været lidt over 13.000 skilsmisser om året i Danmark.

Det svarer til, at 36 ægtepar dagligt er gået fra hinanden og har skullet forholde sig til en ny økonomi og virkelighed.

Hvis andet ikke er besluttet med en ægtepagt, har ægtefæller det, der kaldes formuefællesskab. Det vil sige, at de deler bo og formue ligeligt ved skilsmisse.

Men denne lige fordeling omfatter ikke pensionsopsparinger. Det er dog også muligt at aftale deling med en ægtepagt.

“Vi anbefaler, at man taler med sin partner og tager stilling til, om der skal gøres noget,” siger Tomas Frydenberg.

Sådan kan du starte samtalen

Han er bevidst om, at det kan være svært at starte sådan en samtale.

En metode kan være at sige til partneren, at pensionsselskabet har oplyst om denne problematik. Og så er samtalen i gang.

“Man kan også overveje, om den, der tjener mest, skal lave en fast frivillig ekstra indbetaling til partnerens pensionsopsparing for at udligne forskellen,” siger han.

Han understreger, at disse råd gælder i alle parforhold, hvor den ene partner tjener mere end den anden.

Forskellige årsager

Der kan være forskellige grunde til, at den ene partner tjener mindre, siger Britt Dinesen Christiansen, som er seniorøkonom hos Danica Pension.

“Vi ser for eksempel, at kvinder går på nedsat tid i en periode for at passe små børn. Det betyder også, at hun går ned i løn og sparer mindre op i pension,” siger hun og tilføjer:

“Hvis man så går fra hinanden, står hun med en mindre pensionsopsparing og med udsigt til en lavere levestandard.”

Det kan også være, at manden går på nedsat tid.

Under alle omstændigheder er det en god idé at overveje og få talt om, hvordan hullet i pensionsopsparingen kan lukkes, forklarer hun.

Først publiceret: 7. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 6. oktober 2023 kl. 13:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

og