Hør ny Beatles-sang her

En optagelse fra 1978 i dårlig stand er blevet til The Beatles' sidste sang, som du kan lytte til herunder.

Ringo Starr (venstre) og Paul McCartney (højre) er de sidste nulevende medlemmer af The Beatles. McCartney er for tiden på turné under eget navn, mens Ringo Starr turnerer med en gruppe af varierende gæstemusikere. Foto: Neil Hall/Reuters

Historien bag “Now and Then” begynder i 1978, hvor John Lennon optog et demobånd i sit hjem i New York. Det var ikke meget mere end en skramlet optagelse af hans stemme og et klaver.

Lennon blev skudt i 1980, og efterfølgende fandt Yoko Ono, hans hustru, båndet, hvorpå der stod “Til Paul”.

Paul McCartney fik kassettebåndet, som desuden indeholdt optagelser af sangene “Free as a Bird” og “Real Love”. De blev udgivet i 1995 og 1996.

Efterfølgende forsøgte de tre tilbageværende beatler – McCartney, Ringo Starr og George Harrison – at indspille “Now and Then”.

Men meget var galt, blandt andet kvaliteten af optagelserne, og Harrison kaldte det ifølge BBC noget “skrammel”.

Hjælp fra ny teknologi

Paul McCartney slap dog aldrig tanken helt.

Og med hjælp fra ny teknologi og filminstruktør Peter Jackson er The Beatles nu, knap tre årtier senere, klar med deres sidste sang.

Selv om det kun er McCartney og Starr, der stadig lever, medvirker alle fire beatler på sangen, som bliver den sidste krediteret til Lennon, McCartney, Harrison og Starr.

Kunstig intelligens har nemlig hjulpet med at fjerne støjen fra John Lennons vokal, så den ikoniske sangskriver kan høres klart og tydeligt.

Da indspilningen blev kørt gennem programmet med den nye teknologi, “var den der, Johns stemme, krystalklart,” siger Paul McCartney.

Hør sangen her:

Først publiceret: 6. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 6. november 2023 kl. 14:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og