Trues du af oversvømmelse? Gør dette

Se hvad du skal gøre, hvis din bolig er i risiko for at blive oversvømmet på grund af stigende vandstand.

Bor du i område, der trues af forhøjet vandstand og oversvømmelse, er det vigtigt, at du reagerer og tager dine forholdsreger.

Husk at Forsikringsselskaber som udgangspunkt ikke dækker skader, der sker som følge af forhøjet vandstand.

Dette kan du gøre

For at forhindre, at vand trænger ind i dit hjem kan du bruge sandsække.

Brug af sandsække og andre midler til at forhindre vand i at trænge ind under forhøjet vandstand er en effektiv nødforanstaltning.

Her er nogle tips om, hvordan du kan bruge sandsække og andre midler til at beskytte dit hjem.

Anskaf sandsække

Du kan normalt købe sandsække i lokale byggemarkeder. Sørg for at have nok sandsække til rådighed, før en oversvømmelsestrussel opstår. Din kommune stiller mulgvis sandsække til rådighed. Tjek på kommunens hjemmeside

Korrekt påfyldning

Fyld sandsækkene med sand eller jord, og sørg for, at de er ordentligt lukkede for at forhindre vand i at trænge igennem.

Placering af sandsække

Placér sandsækkene omkring udsatte områder som døre, vinduer og ventilationsåbninger. Byg en barriere omkring dit hjem for at dirigere vandet væk fra det.

Brug plastikfolie

Udover sandsække kan du bruge plastikfolie til at beskytte døre og vinduer. Fastgør det tæt for at forhindre vand i at trænge ind.

Etabler en barriere

Hvis du har tid, kan du opbygge en midlertidig barriere, såsom en dæmning af jord eller sten, for at forhindre vand i at nå dit hjem.

Planlæg i forvejen

Vær forberedt, inden oversvømmelsen nærmer sig. Placér sandsække eller andre midler, når advarsler udsendes, så du har tid til at beskytte dit hjem.

Tæt forsegling

Kontroller, om der er sprækker eller huller i dit hjem, hvor vand kan trænge ind, og forsegl dem med passende materialer som tætningsmiddel eller silikone.

Overvåg vandstand

Hold øje med vandstanden og vær parat til at justere din barriere eller tilsætte flere sandsække, hvis det er nødvendigt.

Husk, at sandsække og midlertidige foranstaltninger kan hjælpe med at minimere skader, men de er ikke altid en garanti for fuldstændig beskyttelse.

Det er stadig vigtigt at følge lokale myndigheders anvisninger og advarsler, især i tilfælde af alvorlige oversvømmelser.

Følg udviklingen med varsler på DMI’s hjemmeside HER

Gør dette i dit hjem inden stigende vandsstand

  • Undgå at placere kritiske tekniske installationer som for eksempel eltavler og servere i kælderen
  • Varer, emballage, kontorartikler og elektronisk kontorinventar skal hæves mindst 40 cm over gulvet ved hjælp af materiale, der ikke er fugtsugende
  • Det samme anbefaler vi også, at gøremed andre ting i kælderen
  • Hvis I ikke har et højvandslukke eller andre sikringer, så sæt ikke noget i en kælder, hvor der er risiko for oversvømmelse eller tilbageløb fra kloakken
  • Selv om I har sikret kælderen, er det en god ide at lade være med at sætte værdifulde ting i den
  • Undlad at benytte kælderen til midlertidig opbevaring – hvis I for eksmepel er ved at renovere stueetagen.

Kilde: TopDannmar og andre.

Først publiceret: 20. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 20. oktober 2023 kl. 9:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og