Brostrøm i opgør med hyggekultur: Vi ryger og drikker for meget

Det kaldes "særlig dansk hygge", men det fører til kroniske sygdomme, påpeger kommissionsformand.

Vi ryger for meget, vi drikker for meget. Vi er for fysisk inaktive, og vi har for dårlig kost, lyder det.

Flere, særligt kroniske, sygdomme kan undgås, hvis man øger fokus og styrker forebyggelsesindsatser.

Det foreslår Robusthedskommissionen, fortæller formand Søren Brostrøm på et pressemøde mandag.

“Vi ryger for meget, vi drikker for meget. Vi er for fysisk inaktive, og vi har for dårlig kost. Det har vi altid hygget os med og sagt, at det var særlig dansk hygge,” siger Brostrøm.

Pres på ældreområdet

I den knap 40 sider lange rapport fra kommissionen fremgår det, at særligt “forekomsten af kroniske sygdomme, multisygdom og funktionsnedsættelse” vil “lægge pres på sundheds- og ældreområderne i fremtiden.”

“Vi skal op på et helt andet ambitionsniveau,” siger Søren Brostrøm.

Omkostningseffektive forebyggelsestiltag og tidlige indsatser skal ifølge eksperterne prioriteres i meget højere grad, end det sker i dag.

20 anbefalinger

Robusthedskommissionen har fremlagt 20 anbefalinger. Eksperterne vil øge robustheden via en række forskellige forslag. Blandt andet vil man have flere ufaglærte til at løse opgaver, og sygeplejersker skal tage lægeopgaver.

Desuden mener kommissionen, at alle, som kan, skal bidrage i vagtplansarbejde.

Opgaver skal prioriteres

Kommissionen anbefaler også, at der nedsættes et prioriteringsråd, som skal have fokus på opgaveløsning på tværs af sektorer.

En begrundelse for rådet er, at det kan frigøre ressourcer. De frigjorte ressourcer kan ifølge kommissionsrapporten bruges på mere forebyggelse – og andre opgaver.

Hvis en procent af de offentlige udgifter til sundhed kan frigøres, svarer det ifølge rapporten til 2,2 milliarder kroner, som kan anvendes andre steder.

Og hvis sundheds- og ældreområdets nuværende aktivitet kan reduceres med en procent, er der potentiale til at frigøre 3200 årsværk, hedder det.

Først publiceret: 19. september 2023
Artiklen er sidst opdateret 19. september 2023 kl. 8:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og