Så tit skal du udskifte cykelhjelmen

Ældes din cykelhjelm med ynde, kan den holde en hel del år. Men det er vigtigt, at du er opmærksom på skader og slid.

Ligesom sko skal cykelhjelmen hverken sidde for stramt eller for løst. En god huskeregel er at justere remmene en gang om ugen. Det siger Pernille Ehlers, der er chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Patina er ikke et look, der gør noget godt for din cykelhjelm. For hvis den er for slidt, beskytter den ikke dit hoved, som den skal.

Det fastslår Pernille Ehlers, der er chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.

“Efter ti år er det på tide at udskifte cykelhjelmen. For her begynder remmene at blive slidte, og flamingoen kan være blevet dårlig,” fortæller hun.

Dog gælder tiårsreglen ikke, hvis hjelmen har fået skader. Så skal du investere i en ny.

Her gælder tiårsreglen ikke

“Det kan være, at remmen begynder at flosse, at der kommer revner i flamingoen, eller at belægningen er gået i stykker, og så virker hjelmen ikke optimalt,” siger Pernille Ehlers.

Har din cykelhjelm været involveret i et decideret styrt, skal du også kassere den. Det siger Stine Müller, der er projektleder med ansvar for test af cykelhjelme hos Forbrugerrådet Tænk.

“Hvis den har været udsat for et reelt stød, anbefaler vi altid, at man udskifter den, også selv om den ser ud til at være okay,” siger hun og fortsætter:

“Når den har stødabsorberet en gang, så kan materialet nemlig godt ændre sig.”

Udseendet betyder noget

Alderen på cykelhjelmen kommer også i spil, hvis du overvejer at købe en brugt en af slagsen. Faktisk så anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du afholder dig fra at gøre netop det.

“Du kender ikke cykelhjelmens historie, hvis du køber den brugt. Du kan ikke vide, om den har været involveret i et styrt,” siger Stine Müller.

Selv om du har en velfungerende cykelhjelm, kan der alligevel være en god grund til at gå på udkig efter en ny, hvis du begynder at synes, at den er for grim.

Udseendet betyder nemlig noget for, hvor villige cyklister er til at iføre sig hovedbeskyttelse, lyder det fra Pernille Ehlers.

“Der er meget større chance for, at du bruger cykelhjelmen, hvis du synes, at den er flot,” siger hun og fortsætter:

“Jeg har haft min egen i tre år nu, og den er begyndt at blive lidt afbleget i farven, så jeg overvejer snart at købe en ny.”

Husk at spænde hjelmen

* Cykelhjelmen skal sidde tæt på hovedet og være så stram, at den ikke falder af, når du bukker dig frem uden spændt hagerem.

* Hjelmen skal derudover sidde godt ned i panden, og spænderne skal samles lige under ørerne og ikke nede ved hagen.

* Hageremmen skal være så stram, at du lige kan få to fingre under. Den må ikke hænge og slaske.

* Juster remmene en gang om ugen på din egen og barnets cykelhjelm. Remmene bliver nemlig hurtigt løse.

Kilde: Pernille Ehlers, chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.

Først publiceret: 30. august 2023
Artiklen er sidst opdateret 30. august 2023 kl. 8:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

og