Fire vaner: Ekspert guider dig til mere lykke

Din lykke kan stige, hvis du både bruger hjernen og fysikken, lyder det fra psykologiforsker. Få hendes råd om lykke her.

Ifølge forskeren kan du forbedre dit humør på flere måder.

Lykken kan være lunefuld, som sangeren og komponisten Karen Jønsson sang om tilbage i 1930’erne.

Men der er flere vaner, som du kan huske på for at øge dit niveau af lykke i hverdagen.

Det fortæller psykologiforsker ved University of Central Lancashire Lowri Dowthwaite-Walsh til Videnskab.dk.

Her er de fire vaner:

1. Fysisk aktivitet

At deltage i regelmæssig fysisk aktivitet og motion er kendt for at være en af de mest lykkebringende aktiviteter, lyder det fra forskeren.

Gentagne undersøgelser bekræfter konsekvent, at der er en stærk sammenhæng mellem fysisk aktivitet og en øget følelse af subjektivt velvære – en tilstand, der også er kendt som lykke.

Så, for at opnå større lykke i livet, er det værd at prioritere og engagere sig i regelmæssig fysisk aktivitet.

2. Tilbring tiden med familie og venner

“Den seneste lykkeforskning viser, at vores sociale netværk er vigtigt for vores overordnede velvære og livsglæde,” siger Lowri Dowthwaite-Walsh og fortsætter:

“At tage mig tid til at snakke med, lytte til, dele ting med og have det sjovt med venner og familie er en vane, jeg prøver at prioritere. Det at tilbringe tid i selskab med venner og familie både kortsigtede og langsigtede gevinster på vores lykkekonto.”

3. Glem ikke taknemmeligheden

“Vores syn på livet, og hvordan vi evaluerer dets forskellige hændelser, spiller også en stor rolle for vores lykkeniveau.”

Det kan du gøre på forskellige måder. Du kan for eksempel føre en ’taknemmelighedsdagbog’, enten håndskrevet eller på din telefon.

Her skriver du tre ting ned hver dag, som er gået godt, og reflekterer over, hvad det var, som var godt ved dem, forklarer Lowri Dowthwaite-Walsh.

4. kæledyret øger glæden

Om det så er en kat eller hund eller noget tredje, så motiverer kæledyret ejeren til at være mere aktiv.

“Det er nemmere for mig at komme ud at gå en tur takket være mine hunde. Jeg holder også af at sidde sammen med mine katte og drikke te og læse en bog. Undersøgelser har vist, at familiekæledyr giver mange gevinster, der fører til sundhed og lykke,” siger Lowri Dowthwaite-Walsh.

Det kan du læse mere om her.

Først publiceret: 31. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret 31. juli 2023 kl. 10:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

og