5 råd: Sådan håndterer du gigt under rejsen

Hvis du lider af en gigtsygdom, er der flere ting at husk, før du tager på sommerferie. Læs her Gigtforeningens guide til en god ferie trods sygdommen.

Det er blandt andet en god ide at tjekke sin forsikring, lyder det.

Selvom du lider af gigt, har du stadig ret til behagelige ferieoplevelser.

Derfor har Gigtforeningens rådgivere samlet fem råd, der skal sikre, at du er godt forberedt til ferien, herunder håndtering af forsikring og medicin.

Her er de fem råd:

1. Husk engelsk lægeerklæring og pillepas

Det er en god idé at få lavet en lægeerklæring på engelsk, der fortæller, at du har gigt, og om de eventuelle følger af din sygdom. Den kan være brugbar som dokumentation for, at du har lov til at medbringe medicin og ved sikkerhedskontrol, hvor kunstige led kan udløse metaldetektoren. I forhold til medicin kræver nogle præparater et såkaldt pillepas. Du kan spørge din læge eller på apoteket, hvis du er i tvivl.

2. Hav en god forsikring

Får du brug for behandling på et offentligt eller privat sygehus, kan en privat rejseforsikring hjælpe dig med at dække regningen, og forsikringen kan dække hjemtransport ved sygdom og død. Forhåndsvurderingen kan svare på, om det, du fejler, inden du rejser, er dækket af forsikringen, hvis du får behov for behandling på din rejse.

3. Fokus på benplads 

Du kan med fordel fortælle dit rejseselskab, om du gerne vil have ekstra benplads i flyet eller har brug for hjælp i lufthavnen, hvis der for eksempel er langt fra check-in til gaten. Du har desuden ret til assistance, når du er i lufthavnen og rejser i et EU- eller EØS-land.

4. Husk det blå sygesikringskort
Når du rejser i et EU- eller EØS-land, skal du huske det blå EU-sygesikringskort. Får du brug for sygebehandling, giver kortet dig mulighed for at få dækket udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling på samme vilkår, som borgere i det land, hvor du opholder dig.

5. Kontakt dit hotel på forhånd
En del hoteller skriver om tilgængelighed på deres hjemmeside, men det kan alligevel være en god idé at kontakte hotellet og høre nærmere. Har du gigt i hænderne, vil du måske også vide, om dørene er tunge, og om det er nemt at bruge vandhanerne.

Først publiceret: 7. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret 7. juli 2023 kl. 12:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og