Eksperternes råd: Sådan lindrer du gigtsmerter
Du ved sikkert godt, at du skal træne. Men det er svært at komme i gang, når kroppen knirker og knager. Gør det alligevel, og gør det overkommeligt, lyder rådet.
Hvis du er en af de mange hundredetusinde danskere, der lider af slidgigt, har du nok erfaret, at smerter er et nyt livsvilkår.
Måske er du præget af så voldsomme smerter, at selv små bevægelser får din krop til at skrige efter en Panodil. Men sådan behøver det ikke at være.
“Vi ved, at træning har samme smertelindrende effekt som smertestillende medicin, hvis bare den tilpasses efter de smerter og behov, man har. Så der er mange gode grunde til at komme i gang.”
Sådan lyder det fra professor i træning og sundhed på Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus, Søren Thorgaard Skou, og fysioterapeut på rehabiliteringscentret Sano, Frederik Birk Jensen.
Lidt er bedre end ingenting
Ifølge Frederik Birk Jensen giver det også point på bevægelseskontoen at lade kaffekanden stå i køkkenet, så du skal rejse dig, hver gang du skal have en ny kop.
Eller at gøre det til en vane at vippe på fødderne, mens du børster tænder, så lårmusklerne bliver aktiveret. Det er summen af det hele, der betyder noget.
Hvad end du har slidgigt eller ej, er den generelle anbefaling at bevæge sig 30 minutter om dagen.
“Det er retningslinjerne, men mennesker er forskellige. Hvis du ikke har mulighed for at være fysisk aktiv mere end 15 til 30 minutter, er det langt bedre end ingenting,” siger Søren Thorgaard Skou.
Træning kan godt gøre ondt
Begge eksperter understreger, at træning med slidgigt ikke nødvendigvis skal gøre ondt, men at det godt kan gøre ondt. Og det behøver ikke være grund til bekymring.
Det er vigtigt at skelne mellem muskelømhed og gigtsmerter. En god måde at vurdere dine smerter på er at placere dem på en skala fra nul til 10.
“Nul er ingen smerter, og 10 er de værst tænkelige smerter. Alt, hvad der ligger under fem, vil for langt de fleste være en acceptabel smerte og ikke noget, der er bekymrende,” forklarer Frederik Birk Jensen.
Hvis smerteniveauet over tid bliver højere, end det plejer at være, imens du træner, eller det ikke falder igen efter træningen, så er det en god ide at søge råd og vejledning hos en fysioterapeut, der kan hjælpe med at justere træningen.
“Men det er vigtigt at sige, at man ikke kan slide mere på et led, der er ramt af slidgigt, ved at belaste det med træning,” siger Frederik Birk Jensen.
“Træning forværrer ikke slidgigt, tværtimod er inaktivitet værre for det og kroppen helt generelt,” afslutter Søren Thorgaard Skou.
Kilde: gigtforeningen.dk
Først publiceret: 14. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret 14. februar 2023 kl. 14:30