10 gode råd: Sådan tackler du gigtsmerter
Gigtsygdom kan give mange smerter og påvirke dig både psykisk, fysisk og socialt. Dog er der meget, du selv kan gøre, så smerterne ikke kommer til at styre dit liv
Hvis du døjer med gigt, er du nok allerede bekendt med de smerter, sygdommen fører med sig.
Over 700.000 mennesker i Danmark har gigt. Det gør gigt til en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark.
Her kan du få gode råd til at lære at leve med gigtsmerter på en måde, så du kan bevare livsglæden.
10 gode råd
1. Se i øjnene, at du lige nu har smerter med en uvis udløbsdato, så du kan tage dem med dig på bedste vis. Bevar håbet for at fremme livskvaliteten.
2. Opstil konkrete målsætninger i forhold til dit arbejde, din fritid og samvær med mennesker, der giver dig energi og glæde.
Slidgigt? Læs mere her
Det giver dig en oplevelse af at få noget ud af dagen. Og undgå ”alt eller intet”, hellere lidt aktivitet end ingen eller for meget.
3. Bliv vred på din smerte, når den er ved at vokse dig over hovedet. Det kan hjælpe til, at smerten ikke kommer til at styre dit liv.
4. Øv dig i at give slip på følelser som bekymring, angst, vrede. Brug mentaltræning og mindfulness meditation til det.
5. Tag smertestillende medicin fast på klokkeslæt. Lav kun gradvise ændringer i mængden. Det sikrer den bedste virkning af medicinen og giver stabilitet og ro i hverdagen.
6. Sørg for at komme i bedst mulig form og vedligehold den. Det giver dig styrke til at overkomme din smerte. Motion frigiver stoffer i hjernen, der virker smertestillende, og er med til at booste dit humør.
7. Sørg for at være beskæftiget. Det kan hjælpe, så smerten ikke tager overhånd. Så du fokuserer på livet frem for på smerten. Sørg for god kontakt med din krop og dens behov.
Det kan du blandt andet gøre gennem afspændingsøvelser, massage, motion og andre aktiviteter, hvor kroppen er i fokus.
8. Lær at tidsbegrænse gøremål og veksle mellem forskellige aktiviteter. Hold gerne pauser. På den måde undgår du overbelastning, der giver spændinger og smerter. Del f.eks. rengøring og græsslåning op over flere dage.
9. Få familie og venner til at støtte dig i dine muligheder og handlinger. Det vil give dig styrke til det, du kan. Lær at bede om og tage i mod den hjælp, som begrænsningerne kalder på.
10. Vær åben i kontakten med din læge. Det giver lægen de bedste betingelser for at give dig den rigtige behandling.
Lever du med gigtsmerter?
Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.
Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.
Først publiceret: 21. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:22