Sådan finder du solcreme uden usikker kemi
Nogle solcremer indeholder stoffer, som er problematiske for miljøet eller under mistanke for at være hormonforstyrrende. Sådan dribler du uden om dem.
Sommervejret byder på solrige dage, hede temperaturer og høje UV-indeks.
Og som altid er det vigtigt at beskytte sig selv mod solens stråler, hvilket de fleste danskere bruger blandt andet solcreme til.
Men det kan godt betale sig at være lidt kritisk over for indholdet i tuberne. For Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 27 forskellige solcremer og fundet problematiske stoffer i halvdelen af dem.
Stoffer, der er tilladte, men som er mistænkte for at være hormonforstyrrende, og som kan give allergi.
Gå efter Svanemærket
Så hvordan tager du lige det mest miljø- og allergivenlige valg, når du står og skal vælge mellem et hav af forskellige produkter?
“Som forbruger kan du holde øje med de forskellige certificeringsmærker. Kig gerne efter miljømærket kombineret med et af allergimærkerne,” fortæller projektleder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.
Miljømærkerne EU-Blomsten og Svanemærket er ifølge Miljøstyrelsen de to eneste officielt anerkendte miljømærker i Danmark. Når det gælder solcreme, er det Svanemærket, der er på produkterne.
Og hvis et produkt er mærket med Svanemærket, er det en garanti for, at det opfylder skrappe miljøkrav og tager hensyn til den menneskelige sundhed.
Det betyder mærkerne
Produkter med mærkningen Den blå krans er det godt at gå efter, hvis du har hudallergi eller vil minimere risikoen. Her er alle indholdsstoffer nemlig vurderet i forhold til allergirisiko.
Også mærket AllergyCertified kan du gå efter. Det er en garanti for, at alle indholdsstoffer er blevet gennemgået for allergifremkaldende, hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer.
Du kan desuden gå på jagt på bagsiden af beholderen med solcreme og krydstjekke det med småt om de problematiske stoffer, som ifølge forbrugerrådet er fundet i flere solcremer.
Men det kan være svært at huske på navne som eksempelvis Isoamyl p-methoxycinnamate.
Derfor kan du bruge appen Kemiluppen, som er Forbrugerrådet Tænk Kemis egen app.
Her kan man scanne stregkoden på et produkt og få en vurdering af indholdsstofferne.
Sådan ser en allergisk reaktion ud
Jeanne Duus Johansen, der er daglig leder af Videncenter for Allergi samt professor og ansvarlig for allergilaboratoriet på Hud- og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital, anbefaler, at du går efter allergimærkerne – eksempelvis Den blå krans.
“Den tager også hensyn til parfume. Det gør de andre mærker som Svanemærket ikke. De er mere miljømærker og tillader også allergifremkaldende stoffer i solcremer til voksne,” siger hun.
Ifølge professoren er antallet af allergiske reaktioner fra solcremer ikke så hyppige, som de har været før.
Forskel på allergi og solforbrænding
Men du kan nemt komme til at forveksle allergi med en solforbrænding.
“Får du en allergisk reaktion, viser det sig, ved at huden slår ud. Nogle gange kan det ligne en forbrænding, hvor huden bliver rød, hævet og får knopper.”
Får du en allergisk reaktion af en solcreme, er det vigtigt at søge behandling hos lægen og eventuelt blive udredt for allergi, så du kan få rådgivning om, hvilken solcreme du skal bruge i fremtiden.
Først publiceret: 21. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret 21. juni 2023 kl. 9:29