Jørgen Leth: Det knuser mig virkelig

Den kendte filminstruktør og forfatter mindes med vemod sin ven Morten Sabroe. Jørgen Leth fortæller, at han talte med Morten Sabroe dagen inden dødsfaldet.

Jørgen Leth skrev en samtalebog med afdøde Morten Sabroe. Foto: Klaus Bo Christensen/Christensen Klaus Bo/Ritzau Scanpix

Den kendte journalist og forfatter Morten Sabroe gik bort den 5. juni, og det påvirker hans ven forfatter, journalist og filminstruktør Jørgen Leth.

Det fortæller han til Ekstra Bladet.

“Jeg har netop fået det at vide, og det knuser mig, det gør det virkelig. Det havde jeg ikke regnet med,” siger Jørgen Leth, som fortæller, at han talte med Morten Sabroe dagen før, at han døde.

“Jeg i chok over Mortens død. Jeg vidste, han kæmpede med helbredet, men jeg talte med ham så sent som i går.”

“Han virkede langt yngre”

Morten Sabroe og Jørgen Leths venskab skabte også grobunden for deres samtalebag “Det er derfor de knepper så meget i dette land” fra 2009.

Ifølge Jørgen Leth var Morten Sabroe klar i hovedet til det sidste.

“Jeg vidste, at han kæmpede med hjertet og Parkinsons, der gik i hænderne. Det var hårdt. Han virkede langt yngre. Han var lynhurtig mentalt, skarp og vittig.”

Jørgen Leth mindes Morten Sabroe som en ven med hjertevarme. Samtidig var deres venskab “Langtfra færdigt”, lyder det fra Jørgen Leth.

Morten Sabroe døde på sin fødselsdag og blev 76 år gammel.

Først publiceret: 15. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret 15. juni 2023 kl. 8:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og