84-årige Jørgen Leth: Jeg insisterer på at blive ved

"Jeg er gammel nu. Men jeg har stadigvæk meget lyst til at opleve og til at delagtiggøre andre i det, jeg ser," siger den podcastaktuelle multikunstner.

"Jeg er i sidste del af livet. Det kommer man ikke udenom. Men det kommer bag på mig", fortæller Jørgen Leth. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix.

De har set mangt og meget, de blågrå øjne. Store dramaer på pedalerne, fjerne himmelstrøg og et væld af ord, kunst og kvinder.

Med afsæt i et langt og levet liv fortæller Jørgen Leth nu om sine vigtigste anskuelser gennem tanker, beskrivelser, anekdoter, reportager, musik og digte.

De er blevet samlet af producer og musiker Mattias Hundebøll, der står bag podcastserien “Alt på plads – Jørgens guide til et Leth liv”, som får premiere på podcastplatformen Podimo 26. oktober.

– Jeg har været vant til at kigge på mit liv, skildre det og drømme om, hvordan man skal leve. Det har jeg altid været optaget af, siger han med sin karakteristiske stemme.

– Jeg er gammel nu. 84 år. Det kan jeg godt mærke. Men jeg har stadigvæk meget lyst til at opleve, og jeg har stadigvæk også meget lyst til at delagtiggøre andre i det, jeg ser, fortæller Jørgen Leth.

Podcasten er ikke en manual, understreger både han og Mattias Hundebøll. Det er derimod en slags encyklopædi bestående af 12 kapitler med hvert sit tema – alt fra forelskelser og franske film til sanselighed og cykelsport.

– Det har været min drøm at dykke ind i det skatkammer, som Jørgen Leth er, fortæller Mattias Hundebøll.

– Jeg har en vanvittig drøm om at slå sløjfe på poeten, på levemanden og på cykelentusiasten Jørgen Leth. Og at vi får det hele med.

Søge tilfældighedens vej

Jørgen Leth har levet flere liv i et. Han blev født i Aarhus i 1937.

Gennem sin barndom besøgte han ofte Aarhus Cyklebane, og det banede vejen til en livslang passion for disciplinen.

Han har kommenteret Tour de France og lavet flere dokumentarer om cykelsporten – “Stjernerne og vandbærerne” og ikke mindst “En forårsdag i helvede”.

Jørgen Leth begyndte som journalist på det hedengangne dagblad Aktuelt, inden han debuterede som digter med samlingen “Gult lys” i 1962 og som instruktør af kortfilmen “Stopforbud” året efter.

Siden er fulgt flere antropologiske film – blandt andet “Det perfekte menneske” fra 1967, “Det erotiske menneske” fra 2010 og senest “I Walk” fra 2019, som han har beskrevet som et forsøg på at forstå sit liv og sine beslutninger.

– Det har været et princip for mig at søge tilfældighedens vej. Det lyder måske meget søgt, men ikke desto mindre har det været en metode for mig at undersøge, hvor min nysgerrighed fører mig hen, siger Jørgen Leth og fortsætter:

– Nysgerrigheden fører mig hen til at se på forskellige ting med et undersøgende, følsomt blik og så fortælle, hvad jeg ser. Det lyder måske tåget. Men det er sådan, jeg har det.

– Jeg prøver hele tiden at udvide mig. Jeg prøver hele tiden at overskride grænser. Det er vigtigt ikke at gøre det for let for sig selv.

Ikke lyst til at stå op

Mattias Hundebøll har over en periode mødtes med Jørgen Leth. Både i Danmark og i Palma på Mallorca, hvor Jørgen Leth residerer.

Den spanske ferieø har i mange år fungeret som en mellemstation mellem Danmark og Haiti, hvor Jørgen Leth har boet i store dele af sit voksne liv, indtil jordskælvet for 11 år siden smadrede store dele af landet.

Mattias Hundebøll og Jørgen Leth har mødtes for at indspille podcasten konsekvent efter klokken 12.

– Jeg har ikke altid lyst til at stå op om morgenen, fortæller Jørgen Leth.

– Det er svært at tage sokker på. Der har jeg mine begrænsninger, og det kan blive depressivt. Men når jeg overvinder det, har jeg det godt nok. Så har jeg kun lyst til at udvide området, den tid, der er til rådighed, og de lyster, jeg har.

– Det er en del af kunstnerens opgave at finde vej i mørket og bekæmpe sine egne begrænsninger. Det har jeg mærket, at nogle har værdsat, at jeg sommetider har skrevet om, fortæller han.

Levemand – ikke kun overlever

Jørgen Leth insisterer på at leve, han er en levemand, ikke kun en overlever. Hænderne og hovedet fejler ingenting, og den åndelige virilitet er også intakt.

– Jeg insisterer på at blive ved. Jeg er i sidste del af livet. Det kommer man ikke udenom. Men det kommer bag på mig, fortæller han.

– Jeg synes jo lige, jeg var i gang med en masse ting, og pludselig er årene gået. Men jeg passer på mig selv, så godt jeg kan. Det gør jeg virkelig. Jeg ser en psykiater og gode læger, og jeg prøver at gøre, hvad jeg kan for at bevare helbredet.

Øjnene bliver ved med at se og bliver ved med at beskrive den verden, de ser.

Han har endnu en film på vej. Han er ved at lave en cykelsamtalebog. Og så præsenterer han nu sin “guide til et Leth liv”.

– Jeg er hele tiden i gang med nogle eksperimenter. Det er jeg meget stolt over, at jeg ikke har mistet lysten til, siger Jørgen Leth.

– Jeg kan udtrykke mig, og der er ikke nogen tilbageholdenhed. Jeg er ikke bange for at udstille min egen skrøbelighed. Jeg synes, at ærlighed er en høj dyd. En af de allerhøjeste.

“Alt på plads – Jørgens guide til et Leth liv” kan høres på Podimo fra 26. oktober.

 

Først publiceret: 26. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

og