5 råd: Sådan får du mere jern på menuen

Et underskud af jern påvirker livskvaliteten negativt, fortæller læge. Her er en guide til, hvordan du øger indtaget af jern i din kost.

Du kan øge indtaget af jern via grøntsager.

Hvis du dig træt det meste af tiden eller får åndenød på vej op ad trappen, kan det være, fordi dit jernniveau i kroppen er i bund.

Og det er vigtigt at være opmærksom på netop dét, for jern er et uundværligt næringsstof for kroppen.

Det skriver Region Midtjylland.

“Jernmangel går ud over livskvaliteten – den almindelige dagligdag kan føles uoverkommelig,” siger Anders Lødrup, der er speciallæge ved Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Gødstrup.

Jern er nemlig nødvendigt for at få transporteret ilt rundt i kroppen.

Øge dit jernindtag med denne kost:

  • Mest jern i rødt kød. Vores organisme har lettest ved at optage jern fra animalske produkter frem for vegetabilske. Rødt/mørkt kød indeholder mest jern. Der er mindre jern i lyst kød og fisk, som dog stadig er gode jernkilder.
  • Grønne grøntsager er blandt de bedste vegetabilske jernkilder – det er broccoli, spinat, persille. Spis gerne grønne grøntsager til den røde bøf – det øger jernoptagelsen endnu mere.
  • Bønner af forskellige slags, linser og lignende er også gode jernkilder.
  • Havregryn og groft rugbrød er nogle af de kornprodukter, som indeholder jern.
  • Nødder og tørret frugt. En lækker jernholdig snack kan være at blande nødder, rosiner, figner og mandler.

Først publiceret: 27. april 2023
Artiklen er sidst opdateret 27. april 2023 kl. 10:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

og