Mor og søn i generationsopgør

Lotte Andersen medvirker i tv-serier og film. Men hun sætter også pris på teatret. Senest en klimaforestilling med sønnen Louis. I dag fylder hun 60 år.

Lotte Andersen spillede rollen som ægtefælle til justitsminister Elisabeth Hoffmann i DR-serien "Når støvet har lagt sig" fra 2020. Serien handlede om tiden før, under og efter et terrorangreb. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Tv-succeser som dramaserien “Når støvet har lagt sig” og “Sygeplejeskolen” har for nylig haft Lotte Andersen i fremtrædende roller.

Også på film har hun spillet flere bemærkelsesværdige karakterer, siden hun brød igennem i 1994 som sognepræsten Lotte i Ole Bornedals “Nattevagten”.

“Min Søsters Børn”, “Oh Happy Day”, “Flaskepost fra P” og “Ditte og Louise” er andre film, hun har medvirket i.

Men de præstationer, som et teaterhold kan skabe i fællesskab, er noget særligt for Lotte Andersen, der fylder 60 år den 18. marts.

Mor og søn på scenen

Hun har medvirket i flere end 30 teaterstykker.

Fra “Teaterkoncert Gasolin'” på Dr. Dante til den seneste, “Mens solen brænder”, der blev opført i efteråret på teatret Sort/Hvid på Vesterbro i København.

Her stod hun på scenen med sin søn, 28-årige Louis Bodnia Andersen, der ligesom sine forældre er skuespiller. Hans far er Kim Bodnia.

I forestillingen spillede mor og søn sig selv. En søn, som er i krise over jordklodens tilstand og ikke kan tale om andet, og en mor, der betragter sit forpinte voksne barn og mindes sin egen generations ubekymrede tilgang til livet.

Lotte Andersen er ikke i tvivl om, at det ikke mindst for publikum var betydningsfuldt, at de var mor og søn i virkeligheden.

“Det gik dybt, og var jo også noget af et sats, som kunne have gået ‘heelt galt’.”

Det gjorde det ikke – generationsforestillingen blev rost.

Autodidakt skuespiller

Lotte Andersen har ingen uddannelse som skuespiller. Hun læste som ung litteraturvidenskab og kom ind i teaterbranchen via Nikolaj Cederholm, der var instruktør og dramatiker på Dr. Dante.

Her begyndte hun i midten af 1980’erne som sanger og korleder på en række produktioner. Først mens teatret havde til huse i en gammel møbelbutik i Allerød og derefter på Aveny Teatret på Frederiksberg.

Her rykkede dele af Dr. Dante ind, og hun blev den kvindelige hovedkraft.

Lotte Andersen har også medvirket i flere julekalendere på tv. Blandt andet TV 2’s “Juletestamentet” fra 1995. Den huskes for sangen “Vil du være min i nat”, som Lotte Andersen i årene efter har sunget ved flere bryllupper.

Hun er ikke selv gift, men har i tyve år haft en kæreste, der er ledelseskonsulent.

Hun bor i Annisse i Nordsjælland.

Først publiceret: 18. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. marts 2023 kl. 13:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og