Ibi-Pippi skal i fængsel for hærværk

Ibi-Pippi Orup Hedegaard tilstod i sidste uge hærværk. Hun er idømt fængsel og skal betale 1,9 millioner.

Til venstre ses maleriet inden hærværket, mens billedet til højre viser billedet efter hærværket. Det billede, Ibi-Pippi Orup Hedegaard klistrede på af sig selv, er faldet af. Foto: Ritzau Scanpix

Provokunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der i sidste uge tilstod hærværk begået mod et Asger Jorn-maleri, idømmes halvandet års fængsel.

Desuden skal hun betale knap 1,9 millioner kroner i erstatning for det hærværk, hun udførte på maleriet “Den foruroligende ælling”.

Det har Retten i Viborg mandag afgjort.

Fængselsstraffen er gjort ubetinget. Det vil sige, at den skal afsones.

Dermed har retten en til en fulgt specialanklager Søren Kløvborg Laustsens strafpåstand. Han bider også mærke i begrundelserne for dommen.

“Som jeg kan forstå, har retten lagt vægt på, at det er planlagt gennem nogle dage. Det har selvfølgelig en stærkt skærpende betydning.”

“Og når man laver hærværk mod en anerkendt kunstgenstand, der kun findes denne ene af, har det så skærpende en betydning, at vi må op i en markant frihedsstraf, og at den også gøres ubetinget,” siger han til Ritzau.

Usædvanligt groft

Søren Kløvborg Laustsen håber, at straffen kan virke afskrækkende over for andre, der måtte overveje at gøre noget lignende.

Retten har i sin afgørelse omtalt hærværket som “usædvanligt groft” og lagt vægt på, at der er sket skader og tab for et betydeligt beløb.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard erkendte i et retsmøde i sidste uge, at hun med lim og permanent tusch udøvede groft hærværk mod et Asger Jorn-maleri på Museum Jorn i Silkeborg i april sidste år.

Desuden sagde hun, at hun var indstillet på at betale det erstatningskrav, der var rejst imod hende. Sagen er behandlet som en tilståelsessag.

Limen brugte hun til at klistre et billede af sig selv op oven på ællingen i forgrunden af maleriet. Til højre for det påklistrede billede signerede hun maleriet.

Senere fortalte Ibi-Pippi, at hun nu havde taget kunstnerisk ejerskab over billedet, som hun kaldte “Den foruroligende kælling”.

Gerningen fandt efter hendes udsagn sted, fordi hun ville skabe debat om kunstnerisk ejerskab over billeder, da Asger Jorn selv har malet sit landskendte maleri oven på et landskabsmaleri, han fandt på et loppemarked.

Det landskabsmaleri udgør baggrunden på maleriet.

Har fået en kærlig hånd

Tuschen, Ibi-Pippi Orup Hedegaard skrev med under hærværket, trængte ind i malingen, og limen lagde sig ind i de revner og krakeleringer, der var i maleriet. Det påklistrede billede gled af.

Derfor måtte det restaureres, og maleriet “Den foruroligende ælling” var ikke at se på nogen af Museum Jorns vægge i næsten et halvt år.

I fraværsperioden arbejdede kunstkonservatorer med at gennemgå værket med mikroskop og restaurere det stykke for stykke. Det lykkedes at fjerne så meget af skaderne, at “det ikke er et sminket lig eller et stærkt restaureret billede, vi har fået tilbage”.

Det fortalte museumsdirektør Jacob Thage til Midtjyllands Avis i oktober 2022. Da værket kom op at hænge igen, var det bag glas for at beskytte mod ny hærværk.

Beløbet på næsten 1,9 millioner dækker over det arbejde, der ligger bag restaureringen, samt en vurderet værdiforringelse af værket som følge af hærværket. Det præcise beløb er 1.889.350 kroner.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard kan inden for to uger anke dommen til landsretten.

Først publiceret: 13. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 13. marts 2023 kl. 12:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og