Helle Thornings skandale-kjole på museum

De flotteste, festligste og iblandt også mest forargende kjoler fra de kongelige fester udstilles nu på Christiansborg Slot i de selvsamme lokaler, hvor kendte og kongelige kvinder har båret dem gennem årene.

Helle Thorning-Schmidts pinkfarvede kjole er sammen med Ghita Nørbys "moderkage"-kjole nogle af dem, der udstilles fra 6. oktober. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Sjældent har en galla-kjole fået så meget omtale som Helle Thorning-Schmidts pinkfarvede, nedringede designerkjole, som hun bar ved dronning Margrethes 50 års regeringsjubilæum på Christiansborg Slot. Og nu kan du selv få den at se!

Så meget postyr vakte kjolen nemlig, at den nu bliver udstillet sammen med en lang række andre af de fantastiske festskrud, som kendte og kongelige har båret ved kongelige fester gennem årene. Udstillingen “På de bonede gulve”  åbner torsdag 6.oktober i det som hedder “De Kongelige Repræsentationslokaler” på Christiansborg Slot.

Se også dronningens smykker

Har du fået smag for ved selvsyn at opleve mere royalt glitter og glimmer, så kan du ved samme lejlighed også besøge Amalienborgs museum, og se den utroligt populære udstilling "En dronnings smykkeskrin", som bliver vist frem til 23. oktober.

Særudstillingen ”En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker” udstilles i museet i Christian VIIIs palæ, og viser den enorme smykkesamling, som dronningen benytter meget bevidst og aktivt – og med omhu og omtanke. For Margrethe er smykker nemlig ikke bare smykker. De er symboler og bærere af minder, venskaber, kontinuitet, af livet som Danmarks regent gennem 50 år og 50 års Danmarkshistorie.

Som en helt særlig oplevelse i udstillingen har Dronningen selv indvilliget i at lægge stemme til den audioguide, som de besøgende får udleveret.

 

– Der vil være nogle af udstillingens kjoler, som bare er smukke. Og så er der dem, som har skabt debat og delt vandene. Præcis som Helle Thorning-Schmidts kjole gjorde det, siger Mirja Thaulow, som er museumsinspektør ved Nationalmuseet og Christiansborg Slot, til TV 2.

Helle Thorning Schmidts kjole vil altså ikke være den eneste i udstillingen, der i sin samtid har skabt debat.

Ghita Nørbys “Moderkagekjole” er også med på udstillingen. Foto: Sten Brogaard.

En anden kjole på udstillingen er Ghita Nørbys kjole fra ballet hos dronningen i marts 2016. Den blev efterfølgende kaldt alt fra moderkage og hoppeborg til rumdragt og faldskærm.

50 kjoler

Når dronningens gæster ankommer til fest på slottet sidder modekommentatorerne altid klar med rosende beundring eller forarget foragt. Og de kongelige repræsentationslokaler – som bl.a. er de rum, hvor dronningen modtager gæsterne, Riddersalen, hvor der bliver spist og lign. – har dannet ramme om nogle af rigets mest farverige og omtalte festskrud.

Men nu vender altså mere end 50 af de allermest bemærkelsesværdige kjoler tilbage til de lokaler, hvor de tidligere har været båret og skaber – sammen med uniformer, sirligt opdækkede borde, og farverige blomsterdekorationer – en farverig fortælling om de kongelige fester og ceremonier.

Den største udstilling

Det bliver muligt at opleve kjoler kreeret af nogle af Danmarks dygtigste designere, så som Jesper Høvring, Nicholas Nybro, Lasse Spangenberg, Soeren Le Schmidt (som skabte Helle Thorning-Schmidts kjole, rd.), Stine Goya og Uffe Frank.

Udstillingen er den største nogensinde i De Kongelige Repræsentationslokaler, og den giver en smagsprøve på, hvordan dronningen bruger Christiansborg, når hun fester, og hvad det vil sige at være indbudt til alt lige fra folketingsbal, kunstnerbal og nytårskur til gallamiddage i anledning af statsbesøg og meget mere.

Læs om De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot HER Udstillingen kan opleves fra 6. oktober til 18. december.

Læs mere om udstillingen “På de bonede gulve HER

Læs mere om kendte, kongelige og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 21. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. september 2022 kl. 9:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og