Hver tredje dør af det

Rygning er årsag til hvert tredje dødsfald i Danmark og koster samfundet milliarder.

Siden 2020 er andelen af rygere ikke faldet. Der er altså ikke udsigt til, at tobakkens skader på sundheden bliver mindre foreløbigt.

Hvert år dør 15.920 mennesker i Danmark på grund af rygning. Det betyder, at hvert tredje dødsfald skyldes tobak.

Rygning er dermed den risikofaktor, der belaster vores helbred mest, viser Sundhedsstyrelsens rapport ’Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer’, der er udkommet i dag.

Rygning har førertrøjen på, uanset om vi kigger på tal for tab i middellevetid, indlæggelser eller sygedage og er lysår foran andre risikofaktorer.

“Vi må igen konstatere, at rygning er langt den største trussel mod folkesundheden. Det er der ikke noget nyt i. Jeg håber og tror, at man på Christiansborg ser skriften på væggen og sætter turbo på initiativer, der vil begrænse rygningens enorme skadevirkninger,” siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Koster mange penge

Rapporten bekræfter endnu engang, at der er stor ulighed i rygning – de kortest uddannede ryger oftest.

Ud over at koste liv, koster tobak også penge. Ikke kun dem, der ryger, men også statskassen må til lommerne.

Ifølge rapporten koster rygning hvert år sundhedsvæsnet over 13 mia. kr. i ekstra omkostninger til behandling, pleje og medicin.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er løsningen bedre hjælp til rygestop, flere røgfri miljøer og højere priser på tobak, så en pakke cigaretter koster over 100 kr.

Først publiceret: 2. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 2. marts 2023 kl. 10:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og