Mælk i kaffen kan bekæmpe virus

Kombinationen af kaffe og mælk er hæmmende på inflammation i immunceller, viser dansk forskning.

Kaffe med mælk kan have en gavnlig effekt, skriver forskere.

Kaffe har mange egenskaber. Og nu kan endnu et tilføjes.

For dansk forskning tyder på, at kaffe med mælk kan have anti-inflammatorisk effekt på mennesker.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Antioxidanters og proteiners effekt

I et nyt studie har danske forskere undersøgt, hvordan polyphenoler (antioxidanter i fødevare, red.) opfører sig, når de sættes sammen med aminosyrer, som er proteiners byggesten.

Antioxidanter er molekyler fra de næringsstoffer, som vi får i en sund og varieret kost.

Virus i centrum

Forskerne tog udgangspunkt i polyphenolers og aminosyrers samlet beskyttelse, når vi bliver ramt af sygdom.

Når man bliver syg, kommer bakterier og virus ind i kroppen.

Det reagerer immunforsvaret ved at udsende hvide blodlegemer og kemiske stoffer for at beskytte kroppen.

Og den reaktion kaldes inflammation.

Derfor er kaffe og mælk en god kombination

Kaffen og mælken arbejder nemlig godt sammen mod inflammationen, fortæller en af forskerne bag projektet.

”I studiet viser vi, at når en polyphenol har reageret med en aminosyre, så virker polyphenolen ekstra hæmmende på inflammation i immunceller,” siger professor Marianne Nissen Lund fra Institut for Fødevarevidenskab og fortsætter:

Derfor er det oplagt at forestille sig, at denne cocktail også kunne have en gavnlig effekt på inflammation i mennesker.”

Kaffebønnen er fyldt med polyphenoler, mens mælk er rigt på proteiner.

”Vores resultat viser, at reaktionen mellem polyphenoler og proteiner også sker i nogle kaffedrikke med mælk, som vi har undersøgt,” lyder det fra professoren.

Kilde: Københavns Universitet

Først publiceret: 31. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 31. januar 2023 kl. 7:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og