Tillykke: Karsten Vogel fylder 80

I over 50 år har Karsten Vogel fyldt de danske hjem med musik. Den 11. januar kan musikeren og komponisten fejre sin 80-års fødselsdag.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Karsten Vogel har i årtier fyldt den danske musikscene med alt fra jazz til rock.

Torsdag den 11. januar fylder den anerkendte musiker 80 år.

Karsten Vogel prøvede første gang kræfter med musikken som seksårig, da hans forældre fattede interesse for den optagevogn, der kørte rundt i hans barndomskvarter i Emdrup.

“Mine brødre og jeg sang ‘I østen stiger solen op’ på den ene side af lakpladen, mens mine forældre sang på den anden. Jeg har stadig pladen i dag, for den slags skal man passe på,” siger Karsten Vogel.

Giver stadig koncerter

I slutningen af 1950’erne spillede han som saxofonist ny jazz i adskillige grupper.

Den store succes kom med dannelsen af rockbandet Burnin Red Ivanhoe i 1967. Bandet vakte også interesse i udlandet og har både spillet med navne som Jimi Hendrix og Black Sabbath.

Selv om der har været udskiftning i truppen, spiller bandet stadig koncerter og udgiver musik i dag.

Derudover har musikeren og komponisten både udgivet musik som soloartist og taget del i et hav af musikalske samarbejder med andre kunstnere.

Livsvigtigt værk

I 1980 udgav han H.C. Andersens fortælling ‘Vinden fortæller om Valdemar Daae og hans Døttre’ fortolket i en suite. Teksten blev oplæst af skuespiller Frits Helmuth.

De to nåede at have et 24 år langt samarbejde, inden Frits Helmuth gik bort i 2004.

Det er et værk, som ligger musikerens hjerte særlig nært.

“Det har ramt nogle stemninger, fordi der ikke findes noget tilsvarende. Når jeg støder på den, tænker jeg, ‘Hold da op, kunne jeg virkelig finde ud af det’.”

Bliver fejret af familie og venner

Selv om Karsten Vogel har gjort meget af det, som han gerne ville som musiker, pusler han stadig med nye udgivelser.

“Der er altid noget, som man ikke har fået lavet endnu. Jeg kan ikke forlade musikken, før jeg har lavet det. Det venter på mig,” siger 80-års fødselaren.

Hans engagement for at skabe musik er blevet honoreret med flere stipendier igennem tiden, herunder Statens Kunstfonds hædersydelse.

80-års dagen fejrer musikeren sammen med 10 af de nærmeste venner på en god restaurant, inden han et par dage efter afholder en større fest for familien.

Først publiceret: 10. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 10. januar 2023 kl. 14:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og