Ghita Nørby: Jeg elsker kritik

Ghita Nørby er aktuel i den nye norske Netflix-serie "Julestorm" i en slagfærdig rolle, der ligger skuespillerinden lige til højrebenet.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Snefnuggene hvirvler omkring en lufthavn og gør det umuligt at lette og lande derfra. Det snedækkede scenarie forhindrer en række passagerer i at komme hjem til deres kære – eller at flygte fra julen.

Hvor finder man hjerterum henne, når man er strandet langt væk hjemmefra?

Det gør man hos Ghita Nørby.

Den 87-årige stjerne medvirker i den nye norske Netflix-serie “Julestorm”.

“Jeg holder så forfærdeligt meget af instruktøren Per-Olav Sørensen, som jeg også lavede “Hjem til jul” med. Jeg er så glad for, at han bruger mig som den der tossede, gamle kone. Jeg elsker det,” siger Ghita Nørby begejstret.

“Jeg har arbejdet ret meget i de skandinaviske lande, så de sender mig jo ikke bare hvad som helst. Det er kvalitet alt sammen, så jeg har bare at sige tak. Og det gør jeg, hvis jeg kan.”

Svært at leve med ensomhed

Det gælder i hjertevarme komedier som “Hjem til jul” og nu “Julestorm”.

“Jeg håber, vi kan varme os lidt i dem. De skal gerne brede deres gode lys ud over os alle – og forhåbentlig få os til at more os lidt,” siger Ghita Nørby og fortsætter:

“Jeg synes, det er tragisk med alle de mennesker, som er helt alene i verden. Det gør stort indtryk på mig, for jeg kender godt til ensomheden. Den er svær at leve med. Og den er i allerhøjeste grad steget. Plus alt det andet, der sker i verden. Jeg synes, vi trænger til i vores uendeligt barske tid at tænde stearinlysene.”

I “Julestorm” redder Ghita Nørby en nødstedt Sus Wilkins, som også er blandt seriens danske drys.

Hun farer forvildet rundt langs den norske landevej, grådkvalt efter at have gjort det forbi med sin norske elsker, som er grunden til, at hun nu også er blevet dumpet af sin danske kæreste.

Ghita Nørbys karakter får hende bugseret ind i sin bil og hjem til sig selv til en kop te – og en peptalk. En rolle, der med Ghita Nørbys ord lå lige til højrebenet.

Kritik er altafgørende

“Jeg elsker jo kritik. Det må man jo ikke i dag. Men jeg er opdraget i kritik – det er det bedste, jeg ved,” siger Ghita Nørby og uddyber:

“Jeg tænker ikke på ondskabsfuld kritik. Men hvis nogle interesserer sig for dig og kritiserer dig – altså lærer dig det, du ikke selv kan se – så bliver du bedre. Og så skal jeg love dig for, at du er et heldigt menneske. Jeg har kun haft gavn af det. Det har jeg kun ved gud i himlen.”

Kritik er at gøre hinanden bedre for Ghita Nørby, og det gælder også i sådan et stort ensemble, som der er i “Julestorm”.

“Hvis du stiller dig åben og breder dine arme ud, så lærer vi noget med det samme. Det er jo ikke bare mig, der har de gode idéer – der kunne jo være andre, der havde en endnu bedre,” siger Ghita Nørby og fortsætter:

“For mig er det uproblematisk – jeg elsker at samarbejde. Vi kan ikke undvære nogle – alle er lige vigtige. Film er et samarbejde. Og hvis man ikke kan det, jamen så pøj pøj,” siger hun og griner.

Glorværdig karriere

Ghita Nørby har en lang og glorværdig karriere.

Eller – det er ikke en karriere. Det er hele hendes tilværelse.

Ghita Nørby har nærmest fået skuespillet ind med modermælken som datter af en kammersanger og en pianist, som begge arbejdede på Det Kongelige Teater. Herfra blev hun selv uddannet i 1956.

Hun er blevet belønnet med ærespriser ved både Bodil-, Robert- og Reumert-uddelingen og tildelt Ridderkorset for sit bidrag til dansk scenekunst – “Dansen med Regitze”, “Et dukkehjem” og “Matador” for at nævne et beskedent udpluk af et imponerende repertoire.

“Det er ikke et arbejde fra 09 til 17. Det er et livsarbejde – en livsindstilling. Det har sine priser, der koster hele vejen rundt, og sine herligheder. Men sådan er mit liv. Og sådan har det altid været.”

“For mig har der aldrig nogensinde været nogen tvivl. Jeg har aldrig nogensinde ønsket mig noget andet. Så det kan ikke være bedre,” siger hun.

Planer i det nye år

I det nye år venter formodentlig flere projekter, for der er stadig historier, Ghita Nørby gerne vil være med til at fortælle.

“Der ligger visse planer. Men de skal lige blive til noget. Så jeg sidder bare og venter. Og det gør jeg med glæde. Jeg laver ikke teater mere – det er for fysisk anstrengende, og det kan jeg ikke klare mere. Men ellers går jeg ud og optræder – filmer og laver lidt tv.”

“Så længe jeg kan, gør jeg det – og hvorfor ikke. Jeg elsker det meget højt.”

“Julestorm” kan ses på Netflix.

Først publiceret: 19. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. december 2022 kl. 13:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og