De her flytter med ind i stuen med juletræet

Der er flere små dyr og organismer som edderkopper, springhaler og amøber, der fejrer jul sammen med dig i stuen.

Juletræet tager en masse dyr med ind i din stue.

Når vi på lørdag danser rundt om juletræet i hele landet, så fejrer vi juleaften med mange flere end bare lige familie og venner. Juletræet er nemlig fyldt med liv også i form af edderkopper, springhaler og amøber.

Det er Martin Kristiansen fra programmet “Mikroliv i Nordjylland”, der fortæller om den spændende mikroverden, som han finder gennem sit mikroskop.

Til TV 2 Nord fortæller han, at det ikke kun er gaver, som juletræet gemmer på.

“Mellem grannålene gemmer der sig en masse små dyr og mikroskopiske organismer, som du får med som ubudne gæster, når du tager træet hjem i stuen,” forklarer han blandt andet i programmet.

Liv i juletræsfodens vand

Springhaler behøver man dog ikke et mikroskop for at se. Hvis man ryster juletræet, kan springhaler iblandt drysse ned fra grenene.

Springhalerne spiser svampe, pollen og plantematerialer, og derfor kan de iblandt også findes i potteplanter.

Når springhaler rykker ind i huset, så kan edderkopper også tit rykke med. De elsker nemlig at spise springhaler.

Hvis juletræet står i en juletræsfod med vand, så er der nye gode betingelser for flere smådyr i julen. Det er blandt andet rundormene samt amøber og hjuldyr og bjørnedyr.

Men selv om man har fået de mange små – meget små! – dyr med ind i stuen sammen med juletræet, så er er ingen grund til bekymring.

“De er ikke farlige, så I kan trygt danse om juletræet juleaften,” siger Martin Kristiansen i “Mikroliv i Nordjylland” til TV2 Nord.

Først publiceret: 18. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. december 2022 kl. 7:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og