Lev 5 år længere: Pas dine børnebørn

En undersøgelse viser, at vi lever mere sundt og aktivt, når vi passer vores børnebørn. Det betaler sig i den sidste ende med længere levetid.

Bedsteforældre nævner ofte den store glæde, tilfredsstillelse og stolthed over at de har passet og taget sig af børnebørnene i undersøgelsen.

Vil du leve op til fem år længere, så skal du passe dine børnebørn.

Det er en gruppe tyske og australske forskere, der har dokumenteret sammenhængen mellem hvor lang tid du lever og hvor meget tid du bruger med dine børnebørn.

Det er første gang, at der er dokumentation for, at man ligefrem kan forlænge sit liv, hvis man tager sig af sine børnebørn. Ja, det kan forlænget livet med helt op til fem år, siger studiet der er blevet offentliggjort i  Journal of Evolution and Human Behavior. Resultatet med det livsforlængende samvær med børnebørn var et delresultat af en større sundhedsundersøgelse af en stor gruppe bedsteforældre.

Der var i alt 516 tyske bedsteforældre-par, der medvirket i forsøget, og det viser sig, at de levede både sundere og mere aktivt, når de bruger tid sammen med familiens yngste.

Omsorg giver liv

Undersøgelsen, der blev publiceret sidste år, var den første af sin slags, der viste forbindelsen mellem levetid og samværet med børnebørnene. Men det falder i tråd med et voksende antal undersøgelser, der viser at omsorg – hvor du gør noget for andre uden at forvente noget til gengæld – har en betragtelig indflydelse på dit helbred.

-Vi kan se, at bedsteforældre ofte nævner den store glæde, tilfredsstillelse og stolthed over at de har passet og taget sig af børnebørnene, siger doktor Coall til den australske avis, The Sydney Morning Herald. Og det vel at mærke uden at blive betalt eller på anden måde få belønning for samværet.

Kilde: Journal of Evolution and Human Behavior

Først publiceret: 6. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 6. december 2022 kl. 8:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

og