Privatøkonomi: Giv din bolig til børnene

Familieoverdragelse af fast ejendom kan give store fordele til børn og børnebørn, og et familielån kan bidrage til finansieringen, fortæller Finanshuset i Fredensborg. Læs om ideen her.

Ved at overdrage boligen i en familiehandel sparer børn eller børnebørn arveafgift af boligens samlede værdi.

Ved en familiehandel kan man overdrage sin bolig til børn eller børnebørn, hvad end det drejer sig om lejlighed, hus, sommerhus eller anden fast ejendom. Denne form for ejendomshandel har særlige fordele, der gør den særlig attraktiv til at overføre midler til næste generation, fortæller Kim Valenting fra Finanshuset i Fredensborg.

Ved at overdrage boligen i en familiehandel sparer børn eller børnebørn arveafgift af boligens samlede værdi, som ellers betales til staten, når boligen indgår i boet.

Har du ikke modtaget din nye offentlige ejendomsvurdering, kan du stadig overdrage ejendommen efter den gamle regel om familieoverdragelse til ejendomsvurderingen minus 15 %. Det kan være en stor fordel.

Bidrag til finansieringen med et familielån

En yderligere mulighed for at hjælpe børn eller børnebørn i forbindelse med en familieoverdragelse er at yde et familielån med et gældsbrev. Lånet kan være både rente- og afdragsfrit eller fordelagtigt på anden måde.

Inden I beslutter jer for en familieoverdragelse og eventuelt et familielån, bør I sikre jer, at I har det nødvendige økonomiske grundlag. Få gennemgået økonomien af en uafhængig økonomisk rådgiver, og få juridisk vejledning og bistand til de nødvendige juridiske dokumenter.

Sidste chance for 15 %-regel

Har du endnu ikke har modtaget den nye ejendomsvurdering, kan du stadig nå at overdrage sommerhuset eller forældrekøbslejligheden til dine børn efter den gamle vurdering og efter 15 %-reglen. Den giver dig mulighed for at overdrage fast ejendom til ejendomsvurderingen fratrukket 15 %, medmindre der foreligger særlige omstændigheder.

Det er usikkert, hvad der vil ske på dette område, udover at vurderingerne efter al sandsynlighed bliver højere end i dag, og at 15 %-reglen erstattes af en ny mindre attraktiv 20 %-regel.

Har du planer om at overdrager sommerhuset eller anden fast ejendom til dine børn, er det en god idé at gøre det nu, inden den nye ejendomsvurdering lander i postkassen. Når du modtager den nye ejendomsvurdering, omfattes du af en ny 20%-regel, men altså med udgangspunkt i en ny ejendomsvurdering.

Finanshuset i Fredensborg

Artiklen er skrevet af Finanshuset i Fredensborg og publiceret i deres nyhedsbrev, Finansnyt. Artiklen er bragt i SeniorNews efter aftale.

Finanshuset i Fredensborg er en privat og uafhængig økonomisk rådgivningsvirksomhed, som rådgiver private, virksomheder og andelsboliger om pension, lån, realkredit og investeringer.

 

Kilde: Finanshuset i Fredensborg

Først publiceret: 16. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. november 2022 kl. 13:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og