Claus Hjort knust: Hustruen på plejehjem

Claus Hjorts hustru er nu så syg af Alzheimers og kræft, at Claus Hjort ikke mere kan passe hende hjemme, og hun er for nyligt flyttet på plejehjem, hvor han besøger hende dagligt.

- Hun kan ikke rigtig tale, og vi kan ikke rigtig tale sammen. Det er mildest talt chokerende. Vi har mindre og mindre til fælles, siger Claus Hjort. Foto: Keld Navntoft, Ritzau Scanpix

Kun få uger efter den nu pensionerede Venstre-politiker, Claus Hjort Frederiksen, 75, fejrede guldbryllup med sin hustru, Christina Hall Frederiksen, 77, i sommer fandt han sin kone bevidstløs hjemme i parrets hus i Nordsjælland.

Christina Hall Frederiksen har da i flere år lidt af fremskreden Alzheimer og en kræftsygdom, så Claus Hjort fik hurtigt tilkaldt en ambulance og reddere, der genoplivede hustruen.

Der trådte også flere epileptiske anfald til, og det betød, at Claus Hjorts hustru ikke mere kan bo i deres fælles hus, men nu er flyttet på plejehjem, hvilket har knust Claus Hjorts hjerte. Det fortalte han til SE og HØR,  med ordene “Det er fuldstændigt forfærdeligt”.

Christina Hall Frederiksen bor på et plejehjem blot to kilometer fra parrets hjem, og Claus Hjort besøger sin hustru dagligt.

-Hun kan ikke rigtig tale, og vi kan ikke rigtig tale sammen. Det er mildest talt chokerende. Vi har mindre og mindre til fælles, siger Claus Hjort til SE og HØR, og forsætter:

-Hun kan heldigvis stadig kende mig, når jeg besøger hende, men vi har ikke nogen fælles historie mere.

Sigtet for landsforræderi

Siden januar i år har Claus Hjort været sigtet for at have fortalt statshemmeligheder, men mange af hans politiker-kollegaer i Folketinget har skærmet og hjulpet Claus Hjort undervejs, fordi de kender til hans personlige tragedie, som fandt sted sideløbende.

Parret har to sønner, og de havde været gift i 49 år, da hustruen fik konstateret lungekræft. Men den livstruende sygdom var ikke den eneste ulykke, som den 75-årige tidligere gymnasielærer måtte kæmpe med. For sideløbende var hun også ramt af demenssygdommen Alzheimers, og det satte Claus Hjort og sønnerne i et svært dilemma, fortalte han dengang til B.T.

“Den barske virkelighed er, at sygdommene spænder ben for hinanden. På grund af demensen kan Christina Hall Frederiksen ikke forstå det fulde omfang af sin kræftsygdom, og lægerne kan derfor ikke effektivt behandle lungekræften. Så ifølge lægerne er Alzheimers-sygdommen så fremskreden, at Christina Hall Frederiksen vil kunne opleve en behandling af kræften som ‘ren tortur'”, skrev B.T.

»Mit store problem er, at Christina ikke ved, hvor alvorlig situationen er – og hverken vores sønner eller jeg kan se formålet med at forsøge at forklare hende, hvad det er. Det vil ikke andet end skabe fortvivlelse, men det er en frygtelig viden at sidde med i det daglige. Det er forfærdeligt ikke at kunne tale om det. Derfor har min samvittighed været sort som kul,« siger han i bogen “Modne mænd 2”, som udkom i sidste år.

Først publiceret: 14. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 14. november 2022 kl. 9:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og