Efter skænderiet: Nu møder prins Joachim familien igen

Prins Joachim planlægger at komme hjem til Danmark igen til sommer med sin familie. I morgen skal han og Marie mødes for første gang med hele kongefamilien efter efterårets store offentlige skænderi.

Prins Joachim var sønderknust efter hans mors beslutning. Foto: Bax Lindhardt, Ritzau Scanpix

I morgen lørdag kan danskerne ønske dronning Margrethe tillykke med hendes 50 års regeringsjubilæum. Det sker, når dronningen kører i karet igennem byen for efterfølgende at blive fejret på Københavns Rådhus.

I den forbindelse kommer prins Joachim og prinsesse Marie også til Danmark for at deltage i festlighederne. Men måske kan stemningen i den kongelige familie blive lidt anstrengt, når det sker, for det er nemlig første gang, at Joachim og Marie kommer ind fra kulden og skal mødes samlet med dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Prins Joachim har været hjemme i Danmark efter den royale familie-konflikt eksploderede i efteråret, men det er første gang han og hustruen Marie, skal mødes ansigt til ansat med resten af familie, som ved denne begivenhed også inkluderer prinsesse Benedikte.

Nu kommer parret hjem

Ydermere har prins Joachim også helt egenhændigt smidt en bombe for at par dage siden ved at meddele, at han ikke forstætter i sit job som forsvarsattache ved den danske ambassade i Paris til næste sommer, når hans kontrakt udløber.

Hvad prinsen og hans hustru og deres to fælles børn, Henrik og Athena, så vil, melder han ikke noget om. Men parret har som bekendt en kæmpestor villa stående i Gentofte Kommune som venter på dem.

Men en hjemkomst til Danmark for Joachim og Marie efter snart tre år i udlændingehed er ikke lige det som det danske hof har ønsket.

Prinsesse Marie røbede ganske åbenmundet for et par år siden, at det ikke var parret selv, som havde ønsket at flytte til Paris, men nu har parret altså taget skeen i egen hånd og beslutte at komme hjem igen.

Mens prins Joachim og familien har været i Paris, har dronningen og hoffet brugt mange kræfter på at fokusere på kronprinsparret, Frederik og Mary, og deres fire børn, og ikke mindst køre kronprinsparret i stilling som “arvtagerne” efter dronningen. Det er set i dét lys, at hoffet og dronningen helst ville have prins Joachim og hans familie “lidt af vejen”, så de ikke stjal lyset fra kronprinsparret.

Derfor har Joachim og Maries helt nye beslutning om at komme hjem til sommer, næppe vakt begejstring hos embedsmændene i hoffet, der ser deres “kronprinsepar-strategi” blive mudret til.

Titel-skandale

Prins Joachims beslutning om at droppe arbejdet i Paris, sker selvfølgelig også oven på den store “titel-skandalen” i efteråret, hvor hoffet på dronning Margrethes foranledning ganske pludselig meddelte, at prins Joachims fire børn – Athena, Henrik, Felix og Nikolai – vil miste deres prinsesse- og prinse-titler til nytår. Noget, som rystede både Joachim, Marie og prins Joachims eks-kone, grevinde Alexandra, voldsomt.

Pludselig kom der dramatiske og helt usædvanlige følelsesladede udmeldinger fra Joachim og Alexandra i de danske medier, og dronning Margrethe blev ramt af en ligeså usædvanlig hård kritik fra både medier og danskerne for sin følelseskolde håndtering af sagen, som hun ikke engang havde talt med sønnen om,  men bare havde overladt til sine embedsmænd at gennemføre og meddele.

Efterfølgende måtte både kronprinsparret og prinsesse Benedikte komme majestæten til undsætning i medierne, og efter et par uger med beskyldninger på avisernes forsider, kom prins Joachim på besøg i Danmark og talte med dronningen, sin mor, hvorefter den ømfindige sag efterfølgende kun blev drøftet indenfor hoffets mure. Hvad der siden er sket i sagen, ved ingen derfor. Men beslutningen om at de fire børn mister deres titel til nytår, står dog fast.

Hvad med Château de Cayx

Hvad prins Joachim skal lave, når han kommer hjem til Danmark, gisnes der nu voldsomt om. Han har virkelig gode forbindelser til det danske erhvervsliv, som han altid har støttet op om. Så de kan være at han lander et job i en af Danmarks store internationale virksomheder. Men der er også en anden bekendt faktor i spillet om prins Joachim. Nemlig dronningens vinslot i Frankrig, Château de Cayx med den tilhørende store vinproduktion.

Den afdøde prins Henrik, som elskede sit franske vinslot, lagde ikke skjul på, at det var den førstefødte søn, kronprins Frederik, der var udset til at arve papas franske slot.

Men tiden har vist – ikke mindst efter prins Henriks død i 2018 – at Château de Cayx slet ikke har kronprinsen og kronprinsessens interesse. Tværtimod er det prins Joachim og hans franske hustru, prinsesse Marie, der hele tiden holder ferie på slottet. Parret er mange gange hvert år på besøg i Château de Cayx, og lægger ikke skjul på, at de har stærke bånd til stedet.

Ihukommende prins Joachims landbrugsuddannelse, kan dronning Margrethe jo også vælge at give Château de Cayx til sin yngste søn – eller lade ham vide, at han vil få det i arv til sin tid, når hun selv går bort.

En sådan arve-gave vil løse flere ting. Dels vil det give den landbrugsuddannede og vininteresserede prins Joachim noget at lave. Dels har både han og prinsesse Marie stærke bånd til både stedet og Frankrig, og endelig – og ikke mindst – ville prins Joachim og hans familie være godt at vejen i det franske, så kronprinsparret kan få lov at shine alene på de hjemlige breddegrader.

Men alt det ligger ude i fremtiden. Lige nu skal den kongelige familien altså først mødes igen for første gang efter de mange knubbede ord, der faldt i efteråret.

Karetturen

Karetturen fra Amalienborg til Københavns Rådhus, fejringen på rådhusets balkon og den efterfølgende frokost på rådhuset er alt sammen et fejring, som er  blevet udskudt to gange. Første gang på grund af corona-epidemien, og her blev fejringen udskudt til september. Men der blev fejringen udskudt igen, da den faldt weekenden efter, at den britiske dronning Elizabeth døde.

Men nu skal det altså være. Dronning Margrethe kører i morgen lørdag i karet mod Rådhuspladsen fra Amalienborg klokken 12.35, ifølge Kongehusets kalender. Hun forventes at ankomme til Rådhuspladsen klokken 13. Umiddelbart efter, vil hun blive fejret på rådhusets balkon.

Prinsesse Benedikte, prins Joachim og prinsesse Marie og kronprinsparret deltager altså også i fejringen. De ankommer kort før dronningen til rådhuset.

Efter fejringen på balkonen er der en frokost for kongefamilien på rådhuset. I forbindelse med frokosten vil der være en koncert. Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen vil også holde tale for dronningen og samtidig giver dronningen Københavns gave i anledningen af regentjubilæet.

Først publiceret: 11. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 11. november 2022 kl. 13:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

og