Gratis synstest på nettet: Få hjælp i tide

Alle danskere får nu mulighed for at gratis at teste deres syn på "gratissynstest.dk". Det er en ny lægevalideret synstest, som Øjenforeningen giver befolkningen i gave i anledning af, at foreningen fylder 40 år.

Sådan ser forsiden af den gratis onlinesynstest ud. På gratissynstest.dk kan du også få svar på en lang række spørgsmål såsom: Hvordan virker dit syn? Har du brug for briller? Briller, kontaktlinser eller øjenoperation? Optiker eller øjenlæge?

Det er ikke alle 40-års fødselarer, der vælger at give en gave til hele Danmarks befolkning. Men det er ikke desto mindre, hvad Øjenforeningen gør med den nye gratissynstest.dk.

”I løbet af de 40 år, vi har eksisteret, er der sket en revolution inden for behandling af øjensygdomme. Men der er stadig danskere, der mister synet, fordi de ikke får behandling i tide. Derfor har vi udviklet en test, som er både gratis, lægevalideret og uvildig, og som man kan lave derhjemme på to minutter og få et klart svar på, hvor godt man ser i forhold til andre, der ser normalt,” fortæller Marijke Vittrup, der er direktør i Øjenforeningen, og som håber, at så mange som muligt vil tage imod testen.

Det er nemlig sund fornuft for alle danskere at teste deres syn, også selvom man allerede har briller. Man skal tage testen med briller på, hvis man har det. På den måde kan man selv være med til at opdage forandringer i synet i tide.

Lisbeth Sandfeld, der er ledende overlæge på øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, og som har udviklet testen, forklarer, at langt de fleste vil opdage, at de slet ikke har brug for at gå videre til optiker eller øjenlæge. Det betyder til gengæld, at dem, der virkelig har brug for lægehjælp, ikke havner i en lang kø med folk, der ikke fejler noget.

Raske fylder på ventelister

”Vi vil gerne undgå at skabe unødig bekymring. Derfor har vi udviklet en sikker test, der giver meget præcise svar,” fortæller Lisbeth Sandfeld og uddyber, at testen vil fange dem, der er nærsynede, har grå stær eller AMD. Har man tør AMD, kan man med fordel teste en gang om måneden for at holde øje med, at det ikke udvikler sig til våd AMD. For så skal det gå hurtigt med at komme i behandling.

“Fordelen ved gratissynstest.dk er, at man sorterer de raske fra og derved ikke belaste hverken private aktører eller sundhedsvæsenet med at få lavet en øjenundersøgelse “for en sikkerheds skyld”. Så kan vi koncentrere os om dem, der har brug for behandling. For i dag er der så lange ventetider hos øjenlægerne, at folk risikerer at blive blinde, mens de venter på at komme i behandling hos en øjenlæge,” forklarer Lisbeth Sandfeld og understreger, at hvis man er arveligt disponeret og har grøn stær i sin familie, så skal man testes hos en øjenlæge.

Flere unge bliver nærsynede

Jo ældre man bliver, des større sandsynlighed er der for, at man har nedsat syn. Og med alderen vil alle mennesker få brug for læsebriller, men der er også sket en forandring blandt de unge, fortæller øjenlægen:

“Vi ved, at der er flere blandt den yngre generation, der bliver nærsynede. Det er store skolebørn, studerende og yngre voksne, som vi også skal have fat i. Man mistænker, at meget skærmarbejde på kort afstand og meget indendørstid er nogle af årsagerne,” for klarer hun og understreger, at det er vigtigt, at børn og unge kommer ud i dagslys.

”Nethinden skal stimuleres, og det gør man ved, at man veksler mellem at se langt og se kort og mellem at opholde sig i sollys og indendørslys. Det har en stor påvirkning på hvordan nethinden agerer, og på øjets vækst.”

Læs mere om øjne, synstab og andre relateret sygdomme i “Synstab.dk”. Hjemmesiden er til seniorer med begyndende synstab. Find fakta om øjensygdomme og symptomer, gode råd til hjælpemidler og nyttig viden om dine rettigheder, når du har en øjensygdom.

Først publiceret: 21. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 21. oktober 2022 kl. 10:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

og